pełnoletnia osoba ma własne dziecko i partnera a skład rodzi - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 31 sty 2019, 15:36

Mam przyznane FA na pełnoletnia ( w składzie rodziny miałam matkę i rodzeństwo) teraz osoba (dziewczyna) ta pełnoletnia urodziła własne dziecko i wspólnie z partnerem je wychowuje. i teraz pytanie, jaki będzie skład rodziny ? wywaliłam matkę i rodzeństwo bo matka przy rodzinnych mi napisała o wyłączenie ze składu rodziny córki z racji tego że ta założyła własną rodzinę, ale czy wliczam jej dziecko i partnera do składu ? bo z definicji rodziny wychodzi, że chyba nie. A fundusz dalej się należy bo nie ma okoliczności o których mówi art. 10 ust. 2, czyli ani nie zawarła związku małżeńskiego ani nie została umieszczona w pieczy...
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent
Od: 24 maja 2015, 13:26
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR

Napisano: 01 lut 2019, 8:19

mam podobny przypadek i:
- w 500 plus i ŚR dziewczyna wpisała siebie, dziecko i partnera
- w FA w składzie rodziny ma siebie, matkę i siostrę.

FA przejęłam niedawno, ale w poprzednich okresach tak wpisywała, więc powinno być dobrze.
mgops89
Stażysta
Od: 07 maja 2018, 17:09
Zajmuję się: FA, ŚW, ŚR

Napisano: 01 lut 2019, 8:54

a w poprzednich okresach miała już dziecko i partnera ? mi się wydaje, że nie może być w dwóch różnych rodzinach
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent

Napisano: 01 lut 2019, 9:23

może, może. Inne definicje rodzin są spokojnie.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 01 lut 2019, 10:26

a jak matka ma fundusz na reszte dzieci, to ta pełnoletnia może być u nich w rodzinie ? mimo , że jest na własnym utrzymaniu ? czy wyjdzie taka paranoja, że ona u nich nie może być, a oni u niej jak najbardziej ?

Milton Friedman
Pani M.
Referent

Napisano: 01 lut 2019, 10:32

nie zrównujcie tych świadczeń 500+ i ŚR , w funduszu matka MUSI byc zawsze w składzie rodziny albo uprawniona musi miec wyrok zasądzajacy alimenty od matki jeżeli nie chce jej ujmować w składzie rodziny , de Charette pisze wam wyraźnie, nie twórzcie nowych przepisów,
GRAS
Starszy referent
Od: 17 maja 2017, 9:15
Zajmuję się: FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x