Ustalenie nienależnie pobranych - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 02 lut 2019, 8:43

Witam. Mam pytanie. Pani pracowała od 15 mają do 15 sierpnia 2018 roku. Nie zgłosiła uzysku. Przy nowym.wniosku wyszło. Okazało się że z uzyskanym dochodem przekracza kryterium gdy pracowała. Na nowy okres zasiłkowy się mieści. Nienależnie pobrane ma za lipiec i sierpień. Proszę napiszcie czy też tak uważacie, bo Sko ma.inne zdanie.
Fundusz88
Praktykant
Od: 11 sty 2019, 9:23
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny

Napisano: 04 lut 2019, 11:55

Ja przypisałabym do zwrotu na lipiec i sierpień, bo gdyby na czas kobieta zgłosiła uzysk to w tych miesiącach świadczenia nie przysługiwałyby. A co SKO na to?
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 04 lut 2019, 11:56

Ewela77 pisze:Ja przypisałabym do zwrotu na lipiec i sierpień, bo gdyby na czas kobieta zgłosiła uzysk to w tych miesiącach świadczenia nie przysługiwałyby. A co SKO na to?
ja też
beatab
Referent
Od: 16 kwie 2014, 12:14
Zajmuję się:

Napisano: 04 lut 2019, 12:26

I ja też tak zrobiłam SKO lipiec uznaje że musi oddać sierpień mam przeliczyć z nowego zaświadczenia za sierpień i wtedy się ma załapać niby na podst art. 9.ust.4a.I mam do ponownego rozpatrzenia. Dodatkowa robota bo i tak inaczej nie zrobię.
Fundusz88
Praktykant

Napisano: 04 lut 2019, 12:27

lipiec to NP, ale z jakiego tytułu sierpień to nie wiem.... :?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 04 lut 2019, 13:26

de Charette pisze:lipiec to NP, ale z jakiego tytułu sierpień to nie wiem.... :?
a na jakiej to podstawie przysługują świadczenia za sierpień w takim przypadku
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 04 lut 2019, 13:30

art. 9 ust. 4a. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny po roku kalendarzowym poprzedzającym okres świadczeniowy jego dochód ustala się na podstawie dochodu członka rodziny, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na który ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczeń z funduszu alimentacyjnego.
od 16 sierpnia nie ma tego dochody, świadczenie przysługuje, gdyż nie ma tutaj już uzysku. Zaznaczam nie ma żadnej utraty dochodu, po prostu od 16 sierpnia nie ma uzysku dochodu
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 04 lut 2019, 20:04

A co z artykułami 18 ust 4, dlaczego nie ma.utraty? Jakby przyniosła.w czas to by miała uchylone i wniosek dopiero we wrześniu .mogłaby złożyć. Cały czas jednak coś mnie w tym.funduszu zaskakuje.. taka luka ..
Fundusz88
Praktykant

Napisano: 05 lut 2019, 9:02

art. 18 ust. 4 nie ma zastosowania gdyż tu nie robisz utraty. Nie robisz w sierpniu po prostu uzysku. Jak strona nie pobierała, by w ogóle świadczeń z funduszu to jakby przyszła w dniu 17.08, to wcale nie zgłasza uzysku, bo go nie ma: "jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na który ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczeń z funduszu alimentacyjnego".
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 05 lut 2019, 10:39

de Charette pisze:art. 9 ust. 4a. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny po roku kalendarzowym poprzedzającym okres świadczeniowy jego dochód ustala się na podstawie dochodu członka rodziny, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na który ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczeń z funduszu alimentacyjnego.
od 16 sierpnia nie ma tego dochody, świadczenie przysługuje, gdyż nie ma tutaj już uzysku. Zaznaczam nie ma żadnej utraty dochodu, po prostu od 16 sierpnia nie ma uzysku dochodu
Ale prawo do świadczenia ustalamy na cały miesiąc sierpień, a w miesiącu sierpniu dochód jeszcze był uzyskiwany, dlatego my dopiero przyznalibyśmy prawo do świadczeń od miesiąca września
Jola2016
Referent
Od: 11 sty 2016, 9:52
Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x