pełnomocnictwo - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 17 sty 2017, 12:00

Czy pełnomocnictwo do reprezentowania dłużnika oraz wglądu w akta sprawy powinno być notarialne?

Dostałam pismo podpisane przez dłużnika, ze udziela pełnomomocnictwa do wglądu w dokumentację oraz zeby mu przesłać dokumenty dotyczące funduszu (przecież w funduszu dłużnik nie jest strona, tylko w postępowaniu jest!!!!)

macie jakiś pomysł co mu odpisać, szukam jakiejś podstawy prawnej dot. pełnomocnictwa

prosze o pomoc, bo mam tyle roboty od stycznia, że nie wiem czy ogarne zeby jeszcze czytac od deski do deski ustawe znowu
emipli

Napisano: 18 sty 2017, 10:03

czy mogę się powołać na KPA art. 33?

Doradźcie coś, na pewno macie większe doświadczenie.
Art. 33. [Ustanowienie pełnomocnika procesowego] § 1. Pełnomocnikiem strony może być osoba fizyczna posiadająca zdolność do czynności prawnych.
§ 2. Pełnomocnictwo powinno być udzielone na piśmie, w formie dokumentu elektronicznego lub zgłoszone do protokołu.
§ 2a. (2) Pełnomocnictwo w formie dokumentu elektronicznego powinno być opatrzone kwalifikowanym podpisem elektronicznym albo podpisem potwierdzonym profilem zaufanym ePUAP.
§ 3. Pełnomocnik dołącza do akt oryginał lub urzędowo poświadczony odpis pełnomocnictwa. Adwokat, radca prawny, rzecznik patentowy, a także doradca podatkowy mogą sami uwierzytelnić odpis udzielonego im pełnomocnictwa oraz odpisy innych dokumentów wykazujących ich umocowanie. Organ administracji publicznej może w razie wątpliwości zażądać urzędowego poświadczenia podpisu strony.
§ 3a. (3) Jeżeli odpis pełnomocnictwa lub odpisy innych dokumentów wykazujących umocowanie zostały sporządzone w formie dokumentu elektronicznego, ich uwierzytelnienia, o którym mowa w § 3, dokonuje się, opatrując odpisy kwalifikowanym podpisem elektronicznym albo podpisem potwierdzonym profilem zaufanym ePUAP. Odpisy pełnomocnictwa lub odpisy innych dokumentów wykazujących umocowanie uwierzytelniane elektronicznie są sporządzane w formatach danych określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 18 pkt 1 ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne.
§ 4. W sprawach mniejszej wagi organ administracji publicznej może nie żądać pełnomocnictwa, jeśli pełnomocnikiem jest członek najbliższej rodziny lub domownik strony, a nie ma wątpliwości co do istnienia i zakresu upoważnienia do występowania w imieniu strony.
emipli

Napisano: 18 sty 2017, 13:32

Centralna Baza Orzeczeń Sądów Administracyjnych
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/3F2D0B71AB
A_agnieszka

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x