pełnomocnik/kurator dla dłużnika-potrzebuje WZORU:(( - Wzory pism

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 28 paź 2008, 15:03

Czy macie wzór pisma do sądu o ustanowienie kuratora/pełnomocnika do odbioru korespondencji-gdy nie wiemy gdzie dłuznik mieszka?? Jest mi pilnie potrzebne:(
Wiecie co musi być zawarte i jakie działania podjete wczesniej by sad nie odesłał wniosku celem jego uzupełnienia??

Prosze o odp mój meil: [email protected]

Z góry bardzo dziękuje:)
~magdalena

Napisano: 29 paź 2008, 15:23

ja też tego potrzebuje. Ale jak to się robi jak mam adres a wiem że tam nie mieszka. To mam najpierw wysłać na ten adres a jak wróci nieodebrane to dopiero wystąpić, czy jak?I jak to poprawnie sformułować.
~W

Napisano: 29 paź 2008, 17:00

skad wiesz ze nie mieszka-jak od komornika to masz problem a jak nie to tam wysylasz i zobaczysz z jaka adnotacją wróci pismo. Jak ze nie meiszka to masz problem jak ja;) -tu komornik powinieni ustalic adres a jak nie potrzebujesz wzoru pisma o ustanowienie pełnomocnika/kuratora do odbioru pism:(
~magdalena

Napisano: 03 lis 2008, 14:40

poproś prawnika powinien ci zrobić wzór
~Jola

Napisano: 03 sie 2009, 17:04

Deszczno, dnia 03.08.2009 r.

Sąd Rejonowy
Wydział I Cywilny
ul:
66-400

OPS-FA-MS-81284/203/2009

Wnioskodawca: Ośrodek Pomocy Społecznej ......
Uczestnik: ..........................kandydat na przedstawiciela dla osoby nieznanej z miejsca pobytu w postępowaniu administracyjnym.

Wniosek o ustanowienie przedstawiciela dla osoby nieznanej z miejsca pobytu w postępowaniu administracyjnym

Wnioskodawca wnosi o ustanowienie przedstawiciela w osobie ..........., adres do korespondencji Ośrodek Pomocy Społecznej, ..........................., do zastępowania osoby nieznanej z miejsca pobytu Pana .....PESEL ........ na podstawie art. 34 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. Kodeksu postępowania administracyjnego (tekst jednolity Dz. U. z 2000r. Nr 98, poz. 1071 z późn. zm) w związku z prowadzonym przez tutejszy OPS postępowaniu administracyjnym zgodnie z ustawą z dnia 7 września 2007r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (tekst jednolity Dz. U. z 2009r. Nr 1, poz. 7 z późn. zm.).

Uzasadnienie

W dniu 25.09.2008 r. wszczęto na wniosek przedstawiciela ustawowego/wierzyciela Pani ....... postępowanie administracyjne o ustalenie prawa
do świadczeń z funduszu alimentacyjnego dla osoby uprawnionej : ........ - Decyzją Nr OPS/FA/8183/40/2008 z dnia 14.10.2008 r. przyznano świadczenia z funduszu alimentacyjnego w/w osobie uprawnionym na okres świadczeniowy 2008/2009.
W myśl art. 27 ust. 7 organ właściwy wierzyciela przekazuje dłużnikowi alimentacyjnemu oraz organowi właściwemu dłużnika:1) informację o przyznaniu osobie uprawnionej świadczeń z funduszu alimentacyjnego, 2) decyzję, w sprawie zwrotu przez dłużnika alimentacyjnego należności z tytułu otrzymanych przez osobę uprawnioną świadczeń z funduszu alimentacyjnego, 3) informację o wysokości zobowiązań dłużnika alimentacyjnego wobec Skarbu Państwa. Dnia 05.02.2009 r., organ właściwy wierzyciela przesłał pisemną informację zgodnie z art. 27 ust. 7 pkt. 1 i pkt. 3 ustawy, dłużnikowi alimentacyjnemu Panu .............pod wskazany przez Komornika Sądowego. Pismo nie zostało podjęte. Urząd Miasta skierował zapytanie do Posterunku Policji w ....... Policja pomimo wykonania szeregu czynności zmierzających do ustalenia miejsca pobytu dłużnika alimentacyjnego nie udało się ustalić adresu pobytu w/w. Krajowy Rejestr Karny wynika, że dłużnik nie figuruje w Kartotece Osób Pozbawionych Wolności oraz Poszukiwanych Listem Gończym.. Działania podejmowane w celu ustalenia aktualnie miejsce pobytu dłużnika alimentacyjnego nie przyniosły pozytywnego rezultatu. Doręczenie polega na zgodnym z przepisami umożliwieniu określonej osobie zapoznania się z treścią przeznaczonej dla niej korespondencji, gdy jest bezskuteczne pozbawia stronę możliwości obrony swoich praw. Przepisy o doręczeniach mają charakter obligatoryjny. Konieczne jest, zatem ustanowienie przedstawiciela do toczącego się postępowania administracyjnego dla nieznanego z miejsca pobytu Pana ......ostatnio zamieszkałego w .........15/3. Wniosek w tym stanie rzeczy jest całkowicie zasadny.

Zgodnie z art. 95 ust. 1 pkt. 4 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. kosztach sądowych w sprawach cywilnych (Dz. U. z 2005 r. Nr 167, poz. 1398) wniosek nie podlega opłacie.

~mada

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x