PFRON a RODO listy os. niepeł. sport, kultura

cpr3
Starszy referent
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa
Kontakt:

PFRON a RODO listy os. niepeł. sport, kultura

Post autor: cpr3 »

Czy możemy brać listy imienne osób niepełnosprawnych biorące udział w imprezach organizowanych w ramach sportu, kultury, rekreacji i turystyki osób niepełnosprawnych środki PFRON?
Awatar użytkownika
wolfnash
Referent
Zajmuję się: Rehabilitacja społeczna, WTZ, AS i wszytko co dorzucą w tym zakresie.
Kontakt:

Re: PFRON a RODO listy os. niepeł. sport, kultura

Post autor: wolfnash »

Nasz mecenas powiedział abyśmy nie brali już takich list.

A ja mam jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś może pisał już zapytanie do innego PCPR-u o udostępnienie danych? Może mógłby wrzucić wzór :)
ania22
Stażysta
Zajmuję się: rehabilitacja społeczna osób niepełnopsrawnych
Kontakt:

Post autor: ania22 »

Ja nie będzie listy uczestników to jak przeprowadzić kontrolę?
Awatar użytkownika
wolfnash
Referent
Zajmuję się: Rehabilitacja społeczna, WTZ, AS i wszytko co dorzucą w tym zakresie.
Kontakt:

Tego jeszcze nie wiemy. Kiedyś na kontroli facet powiedział nam, że na podstawie tych list powinniśmy typować osoby do przedstawienia orzeczeń aby mieć pewność, że w danym wydarzeniu brały udział osoby niepełnosprawne.
Teraz jeszcze nie mamy pomysłu.
DAS
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: DAS »

może stowarzyszenie powinno zawrzeć z wami umowę powierzenia przetwarzania danych osobowych na imię, nazwisko, adres itp.ale to oni przekazują te dane więc oni powinni o to zadbać
ania22
Stażysta
Zajmuję się: rehabilitacja społeczna osób niepełnopsrawnych
Kontakt:

Post autor: ania22 »

Ja u siebie robię tak.
Do umowy wprowadziłam zapis w którym Wnioskodawca zobowiązany jest do zweryfikowania beneficjentów ostatecznych zadania pod względem legitymowania się ważnym dokumentem potwierdzającym niepełnosprawność oraz miejscem zamieszkania oraz gromadzenia u siebie oświadczeń od niepełnosprawnych uczestników zadania, ich przedstawicieli ustawowych lub opiekunów dzieci o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych przez Wnioskodawcę oraz PCPR. Z klauzulą informacyjną pewnie będzie podobnie-Wnioskodawca będzie je przekazywał uczestnikom zadania.
Awatar użytkownika
wolfnash
Referent
Kontakt:

ania22 pisze:Ja u siebie robię tak.
Do umowy wprowadziłam zapis w którym Wnioskodawca zobowiązany jest do zweryfikowania beneficjentów ostatecznych zadania pod względem legitymowania się ważnym dokumentem potwierdzającym niepełnosprawność oraz miejscem zamieszkania oraz gromadzenia u siebie oświadczeń od niepełnosprawnych uczestników zadania, ich przedstawicieli ustawowych lub opiekunów dzieci o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych przez Wnioskodawcę oraz PCPR. Z klauzulą informacyjną pewnie będzie podobnie-Wnioskodawca będzie je przekazywał uczestnikom zadania.
Dziękuję za podpowiedź:)
daberek
Stażysta
Zajmuję się: likwidacja barier,sport, kultura, wtz
Kontakt:

Post autor: daberek »

A co z tymi listami uczestników zadania? skąd będziecie wiedzieć ze te osoby uczestniczyły w zadaniu?
inas
Praktykant
Zajmuję się: AS/ZU
Kontakt:

Post autor: inas »

My w umowie mamy zapis, że stowarzyszenie musi posiadać listę osób uczestniczących w zadaniu do ewentualnej kontroli. Dzięki temu nie przekazują nam żadnych danych osobowych. A jest info, że jak w kontroli nie będzie list i orzeczeń to wtedy zwrot pieniędzy.
Awatar użytkownika
wolfnash
Referent
Kontakt:

A jak robicie ze sprawozdaniem? U nas stowarzyszenia realizują więcej niż jedno zadanie w których nie zawsze uczestniczą te same osoby. Do tej pory na podstawie list wpisywałyśmy uczestnictwo nowych osób. Ktoś ma jeszcze taki problem?
ODPOWIEDZ