pierwsza deklaracja po 11 sierpnia - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 3 z 4    [ Posty: 33 ]

Napisano: 03 lis 2022, 19:55

svenska pisze:
03 lis 2022, 18:36
15g. Dodatek węglowy przysługuje osobie w gospodarstwie domowym także, gdy główne źródło ogrzewania gospodarstwa domowego[...] nie zostało zgłoszone lub wpisane do centralnej ewidencji emisyjności budynków[...]do dnia 11 sierpnia 2022 r., a w wyniku przeprowadzenia wywiadu środowiskowego ustalono, że źródłem ogrzewania tego gospodarstwa jest źródło, o którym mowa w art. 2 ust. 1. Z przeprowadzonego wywiadu środowiskowego sporządza się notatkę służbową. Wpis do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków, dokonywany jest przez wójta, burmistrza albo prezydenta miasta z urzędu bez konieczności składania odpowiedniej deklaracji.
Mózg mi się lasuje.... DO 11 sierpnia nie zgłosili do CEEB - to wywiad i przyznanie.
A co jak mają deklarację PO 11 sierpnia??

Bo albo ja już widzę co chcę, albo nie kumam ustawodawcy. Wychodzi na to, że:
- jak złożył w CEEB do 11 sierpnia to po staremu - wniosek, informacja o przyznaniu
- jak ktoś nie złożył do 11 sierpnia (czyli wcale) deklaracji do CEEB - wywiad i dostanie dodatek jeśli spełnia warunki
- jak złożył PO 11 sierpnia - to po staremu odmowa?
Nie ma podstaw do odmowy tylko ze względu na fakt złożenia deklaracji po 11 sierpnia - dopowiadasz sobie rzeczy których nie ma w ustawie (a ten punkt jest kolejnym bublem gdzie ustawodawca wszystkiego nie przewidział).
roriyok
Starszy referent
Od: 02 lis 2022, 11:16
Zajmuję się: PS

Napisano: 03 lis 2022, 19:58

Jak już wcześniej pisałam ja sobie nie wyobrażam, że mam dać odmowę babci, która złożyła deklaracje 13.08.2022 a przyznać z urzędu pijakowi i innej łajzie, która przyszła do nas i złożyła tylko wniosek !!!!!!
elinka85
Referent
Od: 22 sie 2019, 14:23
Zajmuję się: ps

Napisano: 03 lis 2022, 20:40

Czyli każdy kto złożył deklaracje do CEEB po 11 sierpnia i np. dostał odmowę - to składa wniosek znowu i robimy wywiadzik - i przyznajemy... tylko czy decyzją? czy tylko informacją
Alibaba Rozbójnik
Praktykant
Od: 03 lis 2022, 20:37
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 03 lis 2022, 22:02

Alibaba Rozbójnik pisze:
03 lis 2022, 20:40
Czyli każdy kto złożył deklaracje do CEEB po 11 sierpnia i np. dostał odmowę - to składa wniosek znowu i robimy wywiadzik - i przyznajemy... tylko czy decyzją? czy tylko informacją
a jak było wysłane zawiadomienie pod odmowę? to należy wydać decyzję odmowną? i nowy wniosek niech składają?
rainbow
Stażysta
Od: 27 cze 2017, 14:15
Zajmuję się: ŚW/DW/ŹC/DE/DG

Napisano: 03 lis 2022, 22:38

No to właśnie wolę się upewnić czy sobie dopowiadam. Bo tu i tak kwiatki powychodzą.
Ten artykuł o powzięciu informacji, że ktoś spełnia wymogi a wniosku nie złożył - skąd mam sobie ją powziąć? Chodzić po ulicy i typować "o ,ten drzewo składuje, to pewnie może dostać dodatek" :roll: Chcą, niech się pofatygują i wniosek składają. Nie dość, że nie muszą deklaracji składać, nie muszą wniosku składać, grzywny nie dostaną za brak deklaracji, to im jeszcze kasa z nieba poleci.
A nam ochłapy dają.

Niech ten rok się już skończy.
svenska
Stażysta
Od: 04 kwie 2022, 18:04
Zajmuję się: PS/DW

Napisano: 03 lis 2022, 22:40

a gdzie się urwała z tych artykułów deklaracja śmieciowa złożona przed 11 sierpnia przez dwa odrębne gospodarstwa przy domach z dwoma oddzielnymi źródłami ciepła?
Pan $ocjal
Stażysta
Od: 10 paź 2022, 21:24
Zajmuję się: Ogólnie wszystko

Napisano: 04 lis 2022, 11:19

Pan $ocjal pisze:
03 lis 2022, 22:40
a gdzie się urwała z tych artykułów deklaracja śmieciowa złożona przed 11 sierpnia przez dwa odrębne gospodarstwa przy domach z dwoma oddzielnymi źródłami ciepła?
senat wyrzucił hi hi hi :-)
beatab
Referent
Od: 16 kwie 2014, 12:14
Zajmuję się:

Napisano: 04 lis 2022, 18:22

kalina.malina pisze:
02 lis 2022, 14:34
DorciaS pisze:
02 lis 2022, 14:26
Czyli jesli była odmowa bo złoszenie po raz pierwszy starego domu po 11 sierpnia to teraz takie osoby mogą złożyć wniosek ( delkaracji jest bo złosili teraz w CEEB) i dostaną dodatek węglowy. Jeśli mam takie wnioski jeszcze nie rozpatrzone gdzie deklaracja jest po 11 siepnia pierwszy raz zgłosozna to mogę pozytwnie rozpatrzyć wniosek zgodnie z zmianą ustawy.
Z obowiązkowym wywiadem i tylko w formie decyzji administracyjnej oczywiscie.
A co mam na tym wywiadzie ustalić? Mam wniosek złożony i mam deklarację w CEEB, czyli takie same dane jak tych ludzi, co składają wnioski i mają deklaracje do 11.08. To co ja na tym wywiadzie ustalić mam?

Jestem w stanie zrozumieć wywiad i decyzję, jak ktoś nie złożył wniosku o dodatek i nie ma wpisu do CEEB - bo muszę ustalić czy ma źródło ogrzewania właściwe i wpis do CEEB idzie z urzędu.

A jak mam wniosek osoby i deklarację? To co mam weryfikować? Wpis już jest, po 11.08 ale jest.
svenska
Stażysta
Od: 04 kwie 2022, 18:04
Zajmuję się: PS/DW

Napisano: 04 lis 2022, 21:59

svenska pisze:
04 lis 2022, 18:22
A co mam na tym wywiadzie ustalić? Mam wniosek złożony i mam deklarację w CEEB, czyli takie same dane jak tych ludzi, co składają wnioski i mają deklaracje do 11.08. To co ja na tym wywiadzie ustalić mam?

Jestem w stanie zrozumieć wywiad i decyzję, jak ktoś nie złożył wniosku o dodatek i nie ma wpisu do CEEB - bo muszę ustalić czy ma źródło ogrzewania właściwe i wpis do CEEB idzie z urzędu.

A jak mam wniosek osoby i deklarację? To co mam weryfikować? Wpis już jest, po 11.08 ale jest.
Mamy ustalić, że ten zgłoszony do CEEBu piec faktycznie stoi, grzeje i nie jest wytworem wyobraźni petenta. Jakby jeszcze ten wnioskodawca ten piec rozpalił w naszej obecności to już w ogóle bajka.
Tulli
Stażysta
Od: 19 sie 2022, 17:04
Zajmuję się: SW, SR

Napisano: 04 lis 2022, 22:26

w trzech sprawach mam wątpliwości jak powinniśmy robić:
1. Co jeżeli jest pierwsza deklaracja złożona do 11.08 na drewno a po 11.08 kolejna drewno węgiel. Ten sam piec - odmowa?
2. Ta sama sytuacja co wyżej tylko, że złożone elektronicznie modyfikowane po 11.08. jak wejdziemy w historie to widać że wcześniej było tylko drewno. Widzimy, że jest złożona w lutym a modyfikowana po 11.08. To co drukujemy obydwie i odmowa?
3. Pani najpierw do 11.08 zgłosiła piec na gaz. Teraz poszła zgłosić kocioł na paliwo stałe. Nie jest to nowy piec. Po prostu go wcześniej nie zgłosiła bo go nie używała a teraz stwierdziła że będzie. Przyznanie? Bo nie był zgłoszony do 11.08?
Naska
Stażysta
Od: 29 wrz 2022, 8:57
Zajmuję się: DW DO

Strona 3 z 4    [ Posty: 33 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x