Pierwsze dziecko kończy 18 lat 20 lutego, po tym czasie drug - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 20 lut 2018, 9:31

Witam,
Nie wiem jak rozgryźć tę sprawę... Bardzo Was proszę o pomoc.

Kobieta we wrześniu złożyła wniosek na nowy okres zasiłkowy na dwoje dzieci.
Na pierwsze dostała odmowę w związku z przekroczeniem, a na drugie do końca lutego, ponieważ to pierwsze kończyło 18 lat - 20 lutego.
Ta sama kobieta przychodzi do mnie w styczniu i składa wniosek na pierwsze dziecko w związku ze zmianą sytuacji dochodowej. W lutym wydaję decyzję przyznającą na pierwsze dziecko, oczywiście do 20 lutego, bo wtedy to dziecko kończy 18 lat. I co teraz z tym drugim dzieckiem, które wcześniejszą decyzją ma przyznane świadczenie do końca lutego? A wiadomo, że od marca staje się pierwszym dzieckiem w rodzinie i będzie się kwalifikować...

Jak mam zmienić poprzednią decyzję, w której przyznałam na drugie do końca lutego, bo pierwsze kończyło 18 lat?
Czy wziąć od kobiety jakieś oświadczenie, że prosi o zmianę wcześniejszej decyzji w związku ze zmianą sytuacji rodziny?
Czy ponowny wniosek?
Czy w ogóle na podstawie posiadanych dokumentów sama po prostu zmieniam decyzję i wydłużam okres przyznania świadczenia?
500plus
Stażysta
Od: 30 maja 2016, 12:21
Zajmuję się:

Napisano: 20 lut 2018, 9:52

Przyznajesz na pierwsze do tego 20/02 i zmieniasz okres przyznania na drugie do końca okresu.
Yozo
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 22:03
Zajmuję się: św

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x