pierwsze orzezczenie o niepelnosprawnosci wychowanka RZ ktory pozostal w rodzinie po 18 roku zycia
pierwsze orzezczenie o niepelnosprawnosci wychowanka RZ ktory pozostal w rodzinie po 18 roku zycia
mam wychowanka ktory zostal w RZ po ukonczeniu 18 roku zycia w RZ i stanal pierwszy raz na komisji i posiada umiarkowany stopien niepelnosprawnosci. nigdy wczesniej nie posiadal orzezcenia o niepelnosprawnosci. co z pomoca dla RZ na niego, podwyzszyc??? jesli tak to od kiedy??
Re: pierwsze orzezczenie o niepelnosprawnosci wychowanka RZ ktory pozostal w rodzinie po 18 roku zycia
Ups.. Nie mieliśmy jeszcze czegoś takiego. Wydaje się, że nie. A czy niepełnosprawnym po 18 r.ż. zmianiacie na 40% podstawy?
Re: pierwsze orzezczenie o niepelnosprawnosci wychowanka RZ ktory pozostal w rodzinie po 18 roku zycia
Pisząc \"czegoś takiego\" mam na myśli taką sytaucję (nie wychowanka) 

ja miałam podobną sytuację z tym że dziecko miało orzeczenie jeszcze przed osiągnięciem pełnoletności które było ważne również po uzyskaniu pełnoletności i w takim przypadku przyznałam zwiększoną pomoc ponieważ art. 78 ust. 5 mówi o tym że pomoc dal osoby pełnoletniej przysługuje w wysokości określonej w ust. 3 i 4. Moim zdaniem gdyby ustawodawca chciał aby pomoc dla osób pełnoletnich w rodzinie zastępczej przyznawać w wysokości 40% to byłby zapis że w wysokości określonej w ust. 3. Czyli nie wymieniałby ust. 4 . Tak to interpretuję i nasz radca na to przystał.
są nawet jakieś wyroki sądów w tej sprawie że powinno się przyznać korzystniejsze świadczenie w takim przypadku. jeżeli będziesz miał/miała jakieś pytania odnośnie tego a będę potrafiła pomóc to pisz.
Racja. Zgadzam się. Skupiałam się wyłącznie na art. 78 ust. 4 Uosp.
Oprócz pierwsze orzezczenie o niepelnosprawnosci wychowanka RZ ktory pozostal w rodzinie po 18 roku zycia - Stare tematy przeczytaj również:
pomoc na usamodzielnienie
czy liczyć do dochodu???????
instrukcja kancelaryjna
pomocy pieniężnej dla rodziny zastępczej w przypadku umieszczenia wychowanka w MOW
usamodzielnienie po zakładzie karnym
TUNUS REH
TUNUS REH
Podstawa prawna
zgodnie z prawem
jednorazowe swiadczenie pieniezne
Dof. ze srodkow PFRON do przyczepki rowerowej
dofinansowanie do sprzętu komputerowego
chciałabym skontaktować się z Alą
pobyt w rodzinie zastępczej do ukończenia nauki
usamodzielnienie sie POMOCY
rodziny zast. - 60%