pijąca kobieta w ciąży! - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 16 cze 2014, 12:54

Witam
Mam na terenie kobietę lat 34. Uzależniona, zniszczona bardzo alkoholem. W przeszłości urodziła dziecko, które było szybko zabrane i oddane do adopcji. Teraz ma nowego "partnera"- kryminalistę, alkoholika i prawdopodobnie jest z nim w ciąży- 4-5 miesiąc- tak powiedziała nam w Ośrodku. Ma misję zakładania rodziny. Wiem, że nadal pije. Jeżdżąc tam nie otwiera nam drzwi. Ignoruje informacje zostawiane w drzwiach z prośbą o kontakt. Podejrzewam, że już do nas nie zajrzy- boi się że kolejne dziecko zabierzemy. Mówiła coś o wyjeździe do "przyszłej teściowej". Nie wiem co mam zrobić. Boję się że akcja porodowa zacznie się gdy będzie napita i wtedy może być różnie. Jeśli ktoś miał podobne w pracy klimaty proszę o jakieś wskazówki.
wonda

Napisano: 16 cze 2014, 13:38

Przeżyłam to rok temu, miałam bardzo podobną sytuację. Wszystkie dzieci w rodzi zastępczej i ciąża u pijącej. Powiadomiłam Sąd Rodz., że u takiej i takiej osoby, gdzie już są prawa rodz. ograniczone lub pozbawione - narodzi się dziecko, podałam mniej więcej miesiąc. Poinformowałam Szpital rejonowy, że jak taka kobieta o tych danych będzie, to trzeba zapytać o postanowienie Sąd, bo jak szpital nic nie wie i trafi do porodu trzeźwa, to dadzą jej dziecko i potem zachodzenie w głowę, czy coś się dziecku nie stanie.
Jeśli jest w ciąży i pije w zasadzie nic nie można zrobić. Istnieje jedynie możliwość ubezwłasnowolnienia na okres ciąży - tak mi powiedziano już po fakcie- żeby w tym czasie przebywała w jakimś ośrodku i nie piła.
Pamiętaj, że nie masz na to wpływu.
anci

Napisano: 16 cze 2014, 17:55

pismo do sądu informacyjne w sprawie...powiadomiłabym jeszcze rej. przychodnie zdrowia celem podjęcia działań w ramach opieki środowiskowej..warto ustalić, czy ww. odbywa kontrolę lekarską w czasie ciąży i oczywiście co najmniej raz w tygodniu wizyty pracownika w środowisku oraz notatka sporządzona z każdej wizyty...notatki , notatki i jeszcze raz notatki..
należy zabezpieczać się z każdej strony..tvn uwaga ino czyha, żeby w razie tragedii zawołać- "gdzie był pracownik socjalny?"
greentea
Stażysta
Od: 07 kwie 2014, 17:35
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x