PILNE - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 28 sty 2014, 11:46

Witam
Wychowuję dziecko na które pobierałem do końca 2012 roku samotne wychowywanie dziecka. 1 stycznia zawarłem związek małżeński z rozwódką, która wychowuje jedno dziecko i pobiera na nie alimenty. Zgłosiłem to do GOPS po czym zostało mi uchylone od 1 stycznia samotne wychowywanie dziecka oraz do składu rodziny doliczono mi żonę i jej dziecko. Zonę rozumiem lecz nie jestem w stanie zrozumieć na jakiej podstawie kazano dopisać mi do składu rodziny dziecko którego ja nie uznałem.
Proszę o odpowiedz czy GOPS dobrze mi zrobił ?
~Petent

Napisano: 28 sty 2014, 11:53

art. 3 ustawy o świadczeniach rodzinnych
16) rodzinie - oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka oraz pozostające na utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia, a także dziecko, które ukończyło 25. rok życia legitymujące się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy; do członków rodziny nie zalicza się dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, dziecka pozostającego w związku małżeńskim, a także pełnoletniego dziecka posiadającego własne dziecko;
~ola

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x