zasiłek pielęgnacyjny - opiekun prawny zamieszkuje na terenie naszej gminy, osoba, na którą przyznany zasiłek pielęgnacyjny w DP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 28 sty 2014, 11:08

Witam wpadłam w wątpliwość czy ktoś może mi rozjaśnić myślenie mam osobę umieszczoną w DPS, pobiera u mnie zasiłek pielęgnacyjny, gdzie wnioskodawcą jest opiekun prawny, dokładniej matka, co w takiej sytuacji, opiekun zamieszkuje na terenie naszej gminy, natomiast osoba na którą pobiera zasiłek pielęgnacyjny jest w DPS. Czy wstrzymuję wypłatę zasiłku pielęgnacyjnego?? co w takiej sytuacji?? pomóżcie
~Iwona S

Napisano: 28 sty 2014, 11:27

zasiłek jest przyznawany dla osoby posiadającej orzeczenie - więc jeżeli DPS nie jest instytucją zapewniającą całodobowe utrzymanie - to ZP się należy, jeżeli jest instytucją zapewniającą całodobowe utrzymanie - ZP - nie należny się. to, że matka jest opiekunem prawnym nie ma w tytm momencie znaczenia
~ewela

Napisano: 28 sty 2014, 11:33

Art. 27 KC Miejscem zamieszkania osoby pozostającej pod opieką jest miejsce zamieszkania opiekuna. Tak więc pomimo , że osoba jest w DPS w innej Gminie to właściwym do wypłacania jest organ ze względu na miejsce zamieszkania opiekuna prawnego
~olaf

Napisano: 28 sty 2014, 11:34

jak Olaf - ZP u Ciebie
~Ewa

Napisano: 28 sty 2014, 11:45

dziękuję, że mnie upewniłaś bo mi kobieta z DPS namieszała w głowie
~Iwona S

Napisano: 28 sty 2014, 11:46

więc ZP zostaje u mnie i ja wypłacam nadal ??
~Iwona S

Napisano: 28 sty 2014, 12:09

czyli mimo że DPS jest instytucją zapewniającą całodobowe utrzymanie to i tak wypłacam ZP bo na moim terenie zamieszkuje matka, czyli opiekun prawny czy tak??
~Iwona S

Napisano: 28 sty 2014, 12:12

a w tym wypadku jest instytucją zapewniającą?
~Elmer

Napisano: 28 sty 2014, 12:14

tak w moim przypadku jest została umieszczona już na stałe, bo matka jest osoba starsza i już nie ma sił się nią opiekować
~Iwona S

Napisano: 28 sty 2014, 12:15

Elmer pomóż mi Ty jesteś obeznany i biegły we wszystkim :)
~Iwona S

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x