pilne! czy można zastosować zawieszenie postępowania
-
- Referent
- Zajmuję się: sr
- Kontakt:
pilne! czy można zastosować zawieszenie postępowania
pani złożyła wniosek na rodzinne jak się okazało toczy się sprawa o zaprzeczenie ojcostwa. Zbliżał się termin rozpatrzenia wniosku a wyroku brak wydłużyłam termin. Jednak pani ma ciągle przekładane terminy sprawy, wydłużyłam drugi raz i już nie mam takiej możliwości pownieważ jak wyroku nie było tak nie ma...czy pani w tym przypadku może wnioskować o zawieszenie postępowania?
-
- Referent
- Kontakt:
Re: pilne! czy można zastosować zawieszenie postępowania
ktoś podpowie?
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Jeżeli masz komplet dokumentów to powinnaś wydać decyzję wg stanu obecnego. Ja w takim przypadku chyba żadnego zawieszania bym nie robiła.... natomiast jak zakończy się sprawa w sądzie to będzie zmiana sytuacji , uprawniona zgłosi i wtedy te swoją decyzję uchylisz/zmienisz
-
- Referent
- Kontakt:
nie mam wszystkiego bo w tym momencie dziecko w akcie urodzenia ne ma ani wpisanego ojca ani że ojciec dziecka jest nieznany, nie ma nic;/
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Masz wszystko. Dokumenty które masz odzwierciedlają aktualny stan prawny.
Walka z wiatrakami since 1998.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR,FA,ZDO i inne
- Kontakt:
zawiesiłabym postępowanie na czas wydania wyroku o ustalenie ojcostwa, gdyż ma to wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych.
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Też bym się skłaniał do zawieszenia. Jak będzie zaprzeczenie to ojcem nie będzie od urodzenia a nie od orzeczenia sądu.
-
- VIP
- Kontakt:
Akt urodzenia dziecko ma wydany ... w tym akcie kwestia ojcostwa jest uregulowana. Dopiero po wyroku sądu będą w akcie odnotowane zmiany.
TOM... a nie miałeś nigdy sytuacji że u kilkuletniego dziecka była zmiana w akcie? Zaprzeczenie/uznanie ojcostwa.
TOM... a nie miałeś nigdy sytuacji że u kilkuletniego dziecka była zmiana w akcie? Zaprzeczenie/uznanie ojcostwa.
-
- VIP
- Kontakt:
Najprawdopodobniej ... ojciec jest nieznany.... masz wątpliwość , nie jest dla ciebie jasny wydruk z empatii- weź od kobiety odpis zupełny aktu
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Miałem.
Nie jestem na 100% przekonany ale skłaniam się do zawieszenia. Orzeczenie o zaprzeczeniu/ustaleniu ojcostwa ma chyba charakter deklaratoryjny a nie konstytutywny. Ale to musiałbym jeszcze doczytać. Mając wiedzę o toczącym się postępowaniu w tej kwestii raczej bym zawiesił.
Już nie pamiętam dokładnie ale chyba kiedyś na początku SR rozkminialiśmy tę kwestię u mnie w pracy z radcami i innymi mądrymi głowami i od tamtej pory przy wnioskowaniu o samotne pytamy czy toczy się postępowanie o ustalenie ojcostwa.
Nie jestem na 100% przekonany ale skłaniam się do zawieszenia. Orzeczenie o zaprzeczeniu/ustaleniu ojcostwa ma chyba charakter deklaratoryjny a nie konstytutywny. Ale to musiałbym jeszcze doczytać. Mając wiedzę o toczącym się postępowaniu w tej kwestii raczej bym zawiesił.
Już nie pamiętam dokładnie ale chyba kiedyś na początku SR rozkminialiśmy tę kwestię u mnie w pracy z radcami i innymi mądrymi głowami i od tamtej pory przy wnioskowaniu o samotne pytamy czy toczy się postępowanie o ustalenie ojcostwa.
Oprócz pilne! czy można zastosować zawieszenie postępowania - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Weryfikacja danych o dochodach MF - dochód osiągnięty za gra
wstrzymanie świadczeń rodzinnych
Em@tia - informacje o błędzie
POMOCY dochód członka rady nadzorczej - powołanie
na ile miesięcy należy podzielić uzysk?
alimenty - akt notarialny a klauzula wykonalności?
Brak planu wypł dla śp - do Pana Tomka
Podzielność świadczenia pielęgnacyjnego
urodzenie dziecka zl za zł czy można dopłacić?
czy musi mieć ponownie zasądzone alimenty
dziecko 21lat, orzeczenie 3 klasa gimnazjum specjalnego
co do teczek na nowy okres 2017/2018
dzisiaj decyzja na św. piel a nowe kwoty od stycznia
dojazdy dla dziecka rocznik 2002
składki zdrowotne opłacane w KRUS
FA płacone na dziecko, teraz brak dziecka w składzie rodziny