pilne - do prawników!!!

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
~zdezorientowana

pilne - do prawników!!!

Post autor: ~zdezorientowana »

Po zawarciu związku małżeńskiego facet przysposobił pełnoletnie już dziecko swojej żony. Złożył w styczniu wniosek o becikowe właąśnie na to dziecko.
Co teraz ? odmowa? na jakiej podstawie /mam na myśli konkretne przepisy/?
~zdezorientowana

Re: pilne - do prawników!!!

sprostowanie: dziecko kończy 18 lat w tym roku kalendarzowym
manka
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: manka »

poproś Pana o zaświadczenie że matka korzystała z opieki lekarskiej conajmniej przed 10 tygodniem ciąży:))) zobaczymy czy bedzie wtedy taki cwany
manka
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: manka »

wydaje mi się że ważne jest w tej sprawie to że dziecko nie zostało przysposobione przez matke dziecka bo prostu jest jego biologiczną matką nie jest to taka adopcja nie wiem nie mialam takiego przypadku skonsultuj sie z waszym prawnikiem
~zdezorientowana

tego pana nie obowiazuje zaświadczenie...
;)
~miki

Post autor: ~miki »

nie wiem czy nie obowiązuje jeżeli przysposobił to jest rodzicem a ta nasza kochana ustawa nie stanowi wyjątków...myślę jak manka ważne jest to że on przysposobił to dziecko jako małżonek matki biologicznej a nie oni razem
~dorota

Post autor: ~dorota »

becikowe przysługuje tylko na dziecko do 18 roku życia...na pełnoletnie nie przysługuje
~miki

ja bym odmowiła na podstawie art. 15b ze od narodzin dziecka mineło 12 mcy że, w przypadku matki dziecka nie można mowić o przysposobienia kombinuj w tą stronę i załatw cwaniaka
~dorota

Post autor: ~dorota »

ja bym skorzytsała z art. 15B ust 3 do ukończenia przez dziecko 18 lat...piszesz że to dziecko jest pełnoletniw więc nie ma problemu
~miki

pisze ze w tym roku bedzie pełnoletnie
ODPOWIEDZ