Napisano: 17 kwie 2025, 8:48
Pytanie jak rozliczna była ta działalność, zasady ogólne czy ryczałt. Bez rozliczenia zasad ogólnych np. nie zobaczysz czy ktoś korzystał z ulgi na dziecko za rok 2022 r. Druga sprawa jest data wykreślenia działalność. Czy jest z tego samego miesiąca co złożenie wniosku oraz czy dzień wykreślenia jest przed czy po złożeniu wniosku. Może być taka sytuacja, że dochód na kwiecień trzeba liczyć z działalności a utrata będzie dopiero od maja. Bez rozliczonego dochodu to nie umiesz ustalić jaki masz dochód liczyć. Ja co do zasady zobowiązuje do rozliczenia z działalności nawet na 0 bo tak uważam, że stanowi ustawa. Jak mam utracić dochód to ja muszę mieć ten dochód wykazany.
W myśl art.23 ust.4 pkt 3 lit.f ustawy o świadczeniach rodzinnych, do wniosku należy dołączyć odpowiednio zaświadczenia lub oświadczenia oraz dowody niezbędne do ustalenia prawa do świadczeń rodzinnych w tym inne dokumenty potwierdzające spełnianie warunków do przyznania lub ustalenia wysokości świadczenia rodzinnego będącego przedmiotem wniosku.
Zgodnie z art.23 ust.4d cyt. ustawy w przypadku utraty dochodu lub uzyskania dochodu do wniosku o świadczenia rodzinne należy dołączyć dokumenty potwierdzające ich utratę lub uzyskanie oraz ich wysokość.
Stosownie do art.23b ust.5 ustawy o świadczeniach rodzinnych, w przypadku braku możliwości samodzielnego uzyskania przez organ właściwy lub wojewodę informacji lub zaświadczeń o dochodzie podlegającym opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych na zasadach określonych w art. 27, art. 30b, art. 30c, art. 30e i art. 30f ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych, każdego członka rodziny, udzielanych przez naczelnika właściwego urzędu skarbowego, zawierających dane o wysokości: dochodu, składek na ubezpieczenia społeczne odliczonych od dochodu, należnego podatku, z przyczyn nieleżących po stronie organu właściwego lub wojewody, organ właściwy lub wojewoda wzywają osobę, o której mowa w art. 23 ust. 1, do dołączenia tych informacji lub zaświadczeń.