pilne! od kiedy DE i kiedy wypłata?? - Dodatek energetyczny

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 08 sty 2018, 21:37

Tak. Pod warunkiem że na grudzień miał przyznany tez dodatek mieszkaniowy. Natomiast jeśli DM ma od stycznia to DE tez przyznasz od stycznia.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 16 sty 2018, 9:23

AniaDodatki pisze:Czyli jakby wnioskodawca przyszedł 31.12.2017 (abstrahując że była to niedziela), też dostałby DE od grudnia?
Oczywiście.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 26 sty 2018, 9:01

I tu się nie zgodzę. Jeśli ktoś złożył wniosek w grudniu na dodatek mieszkaniowy i energetyczny to oba świadczenia przyznaję od stycznia bo dodatek energetyczny przysługuje gdy osoba ma przyznany dodatek mieszkaniowy.
Dokładnie teraz mam taką sytuację. Kobieta w styczniu złożyła wniosek na dod. mieszkaniowy i dod. energetyczny. Przyznałam jej dodatek mieszkaniowy od lutego i energetyczny również od lutego mimo daty złożenia wniosku styczniowej. W styczniu ma jeszcze oba dodatki przyznane poprzednimi decyzjami.
Ilonka87
Stażysta
Od: 10 maja 2017, 8:44
Zajmuję się: DM/DE/FA/ŚR

Napisano: 26 sty 2018, 10:55

U nas też się tak robi - Ilonka87. Z tym, że ja mam raptem 2 gosp. które pobierają DE ;) z resztą działam jak poprzedniczka, więc się zdziwiłam, że przyznaje się DE od tego samego miesiąca, w którym składany jest wniosek
AniaDodatki
Stażysta
Od: 15 gru 2016, 9:21
Zajmuję się: DM/DE/CEIDG/ALKO

Napisano: 06 lut 2018, 13:40

Ilonka i Ania źle robicie. Skoro nie jest to określone w przepisach szczegółowych do DE to wniosek złożony w danym miesiącu przez wnioskodawcę należy traktować jako żądanie świadczenia właśnie od tego miesiąca w którym wniosek został złożony. Na jakiej podstawie przyznajecie dopiero od kolejnego miesiąca? Bo dodatki mieszkaniowe tak przyznajecie? Tylko że dodatki mieszkaniowe mają to określone w przepisach.
Temat wcześniej był już wałkowany.
Fantomas
Referent
Od: 31 mar 2017, 8:24
Zajmuję się: DM i DE

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x