I tu się nie zgodzę. Jeśli ktoś złożył wniosek w grudniu na dodatek mieszkaniowy i energetyczny to oba świadczenia przyznaję od stycznia bo dodatek energetyczny przysługuje gdy osoba ma przyznany dodatek mieszkaniowy.
Dokładnie teraz mam taką sytuację. Kobieta w styczniu złożyła wniosek na dod. mieszkaniowy i dod. energetyczny. Przyznałam jej dodatek mieszkaniowy od lutego i energetyczny również od lutego mimo daty złożenia wniosku styczniowej. W styczniu ma jeszcze oba dodatki przyznane poprzednimi decyzjami.
U nas też się tak robi - Ilonka87. Z tym, że ja mam raptem 2 gosp. które pobierają DE z resztą działam jak poprzedniczka, więc się zdziwiłam, że przyznaje się DE od tego samego miesiąca, w którym składany jest wniosek
Ilonka i Ania źle robicie. Skoro nie jest to określone w przepisach szczegółowych do DE to wniosek złożony w danym miesiącu przez wnioskodawcę należy traktować jako żądanie świadczenia właśnie od tego miesiąca w którym wniosek został złożony. Na jakiej podstawie przyznajecie dopiero od kolejnego miesiąca? Bo dodatki mieszkaniowe tak przyznajecie? Tylko że dodatki mieszkaniowe mają to określone w przepisach.
Temat wcześniej był już wałkowany.