Pilne! Podstawa prawna do zakończenia realizacji zasiłku sta - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 10 lis 2016, 13:50

Witam.
Bardzo proszę o pomoc na jakie artykuły powołać się w podstawie prawnej do zakończenia realizacji zasiłku stałego? Mam problem, ponieważ w programie nie mam podanych żadnych artykułów.
Z góry dziękuję za pomoc :)
xyzops

Napisano: 10 lis 2016, 14:38

a jaka jest przyczyna? czy to jest uchylenie?
dorotaops
Referent
Od: 20 paź 2015, 13:42
Zajmuję się:

Napisano: 10 lis 2016, 15:22

- Pan dostał rentę z KRUS i muszę zakończyć mu realizację świadczenia.
- Natomiast kolejnym przypadkiem jest zmiana kryterium dochodowego,które wyszło podczas aktualizacji wywiadu, gdzie zmieniła się Pani sytuacja dochodowa i tu muszę zrobić uchylenie lub zakończenie wcześniejszej decyzji, ponieważ będzie miał wyższą kwotę zasiłku.
xyzops

Napisano: 10 lis 2016, 15:40

Art. 37 ustawy jasno mówi, że zasiłek stały jest zależny od dochodu własnego klienta, więc jeśli dochód ten (zgodnie z art. 8) przekracza kryterium to nie ma uprawnień do zasiłku stałego.
Art. 99 ustawy mówi o emeryturze i rencie.
W obu przypadkach uchylamy decyzję o zasiłku stałym. Jeżeli klient zataił zmianę swoich dochodów to wyliczmy mu świadczenie nienależnie pobrane i nakazujemy zwrot w określonym terminie lub na podstawie art. 104 ust. 4 odstępujemy od zwrotu.
W przypadku renty lub emerytury ZUS lub KRUS zwraca nam (na podstawie pisemnej informacji) kwotę zasiłków stałych z okresu uprawnień do świadczenia rentowo - emerytalnego.
W decyzjach uchylających prawo do zasiłku stałego powołujemy się na art. 104, 108 i 163 KPA, art. 37, 106 ustawy o pomocy społ.
Mam nadzieję, że to pomoże.
aza

Napisano: 10 lis 2016, 16:06

Bardzo dziękuje za pomoc :)

Są to dwie różne sprawy.
Pan, który dostał rentę z KRUS nic nie musi zwracać, ponieważ wcześniej poinformował nasz ośrodek i nie robiliśmy nienależnie pobranych tylko teraz musimy wydać decyzję zakańczającą realizację świadczenia. Tylko nie mam w programie szablonu podstawy prawnej decyzji zakańczającej i artykułów na jakie konkretnie się powołać i czy wystarczą same art. z kpa, czy art. z ustawy o pomocy społecznej też muszą być?

Natomiast co do drugiego przypadku to podczas przeprowadzania aktualizacji wywiadu zasiłku stałego Pani oświadczyła, że zmniejszył jej się dochód z pracy dorywczej konkubenta, do tego ma jeszcze zasiłek rodzinny z naszego ośrodka na dziecko poza tym nie ma żadnego innego dochodu (Pani posiada orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności. Przez podanie niższej kwoty z pracy dorywczej ja muszę przyznać jej większą kwotę zasiłku stałego. Poprzednią decyzję z mniejszą kwotą muszę uchylić, żeby zrobić nową decyzję i przyznać jej zasiłek stały już z nową wyższą kwotą.
xyzops

Napisano: 10 lis 2016, 16:28

Nie ma czegoś takiego w pomocy społecznej. Nie znajdziesz podstawy prawnej do decyzji zakańczającej realizację świadczenia, bo takowej nie ma. Dziękuję za poprawę humoru. Dawno się tak nie uśmiałam. Radzę zapoznać się z kodeksem postępowania administracyjnego oraz ustawą o pomocy społecznej. Tam znajdziesz odpowiedź, co się robi z taką decyzją- czyli po Twojemu- jak ją zakończyć :)
Jeszcze raz dziękuję i życzę miłej lektury,
Rozbawiona

Napisano: 14 lis 2016, 10:20

w pierwszym przypadku (jesli dochód przekracza kryterium) decyzje musisz uchylić, a w drugim zmienić
dorotaops
Referent
Od: 20 paź 2015, 13:42
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x