Witam.
Bardzo proszę o pomoc na jakie artykuły powołać się w podstawie prawnej do zakończenia realizacji zasiłku stałego? Mam problem, ponieważ w programie nie mam podanych żadnych artykułów.
Z góry dziękuję za pomoc
- Pan dostał rentę z KRUS i muszę zakończyć mu realizację świadczenia.
- Natomiast kolejnym przypadkiem jest zmiana kryterium dochodowego,które wyszło podczas aktualizacji wywiadu, gdzie zmieniła się Pani sytuacja dochodowa i tu muszę zrobić uchylenie lub zakończenie wcześniejszej decyzji, ponieważ będzie miał wyższą kwotę zasiłku.
Art. 37 ustawy jasno mówi, że zasiłek stały jest zależny od dochodu własnego klienta, więc jeśli dochód ten (zgodnie z art. 8) przekracza kryterium to nie ma uprawnień do zasiłku stałego.
Art. 99 ustawy mówi o emeryturze i rencie.
W obu przypadkach uchylamy decyzję o zasiłku stałym. Jeżeli klient zataił zmianę swoich dochodów to wyliczmy mu świadczenie nienależnie pobrane i nakazujemy zwrot w określonym terminie lub na podstawie art. 104 ust. 4 odstępujemy od zwrotu.
W przypadku renty lub emerytury ZUS lub KRUS zwraca nam (na podstawie pisemnej informacji) kwotę zasiłków stałych z okresu uprawnień do świadczenia rentowo - emerytalnego.
W decyzjach uchylających prawo do zasiłku stałego powołujemy się na art. 104, 108 i 163 KPA, art. 37, 106 ustawy o pomocy społ.
Mam nadzieję, że to pomoże.
Są to dwie różne sprawy.
Pan, który dostał rentę z KRUS nic nie musi zwracać, ponieważ wcześniej poinformował nasz ośrodek i nie robiliśmy nienależnie pobranych tylko teraz musimy wydać decyzję zakańczającą realizację świadczenia. Tylko nie mam w programie szablonu podstawy prawnej decyzji zakańczającej i artykułów na jakie konkretnie się powołać i czy wystarczą same art. z kpa, czy art. z ustawy o pomocy społecznej też muszą być?
Natomiast co do drugiego przypadku to podczas przeprowadzania aktualizacji wywiadu zasiłku stałego Pani oświadczyła, że zmniejszył jej się dochód z pracy dorywczej konkubenta, do tego ma jeszcze zasiłek rodzinny z naszego ośrodka na dziecko poza tym nie ma żadnego innego dochodu (Pani posiada orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności. Przez podanie niższej kwoty z pracy dorywczej ja muszę przyznać jej większą kwotę zasiłku stałego. Poprzednią decyzję z mniejszą kwotą muszę uchylić, żeby zrobić nową decyzję i przyznać jej zasiłek stały już z nową wyższą kwotą.
Nie ma czegoś takiego w pomocy społecznej. Nie znajdziesz podstawy prawnej do decyzji zakańczającej realizację świadczenia, bo takowej nie ma. Dziękuję za poprawę humoru. Dawno się tak nie uśmiałam. Radzę zapoznać się z kodeksem postępowania administracyjnego oraz ustawą o pomocy społecznej. Tam znajdziesz odpowiedź, co się robi z taką decyzją- czyli po Twojemu- jak ją zakończyć
Jeszcze raz dziękuję i życzę miłej lektury,