Pilne - przedłużenie orzeczenia, a podanie złożone w późniejszym terminie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 23 mar 2025, 13:36

Witam wszystkich, mam takie pytanie: Klientka pobierała zasiłek stały do stycznia 2025 roku włącznie. W styczniu złożyła wniosek do PCPR o wydanie kolejnego orzeczenia, ale bez kompletu dokumentów. Dokumenty uzupełniła w późniejszym terminie. W marcu 2025 roku otrzymała i złożyła w tut. Ośrodku zaświadczenie z PCPR o złożeniu wniosku i przedłużenie wypłaty zasiłku do lipca br. i podanie o wypłatę zasiłku stałego. Moje pytanie jest takie: czy na podstawie tego zaświadczenia mogę wypłacić zasiłek stały do dnia przedłużenia wynikającego z zaświadczenia tzn. do lipca 25 r? Jeśli tak to od którego miesiąca, od lutego czy od marca ? Jak potraktować miesiąc luty br., w którym nie było podania klienta o wypłatę zasiłku stałego? Czy teraz czekać na wydanie nowego orzeczenia i wypłacić zasiłek stały od marca br. tj. od dnia złożenia nowego podania? Ktoś podpowie?
zośka_ops
Stażysta
Od: 03 lut 2020, 21:55
Zajmuję się: Pracownik socjalny

Napisano: 24 mar 2025, 8:58

zośka_ops pisze:
23 mar 2025, 13:36
Witam wszystkich, mam takie pytanie: Klientka pobierała zasiłek stały do stycznia 2025 roku włącznie. W styczniu złożyła wniosek do PCPR o wydanie kolejnego orzeczenia, ale bez kompletu dokumentów. Dokumenty uzupełniła w późniejszym terminie. W marcu 2025 roku otrzymała i złożyła w tut. Ośrodku zaświadczenie z PCPR o złożeniu wniosku i przedłużenie wypłaty zasiłku do lipca br. i podanie o wypłatę zasiłku stałego. Moje pytanie jest takie: czy na podstawie tego zaświadczenia mogę wypłacić zasiłek stały do dnia przedłużenia wynikającego z zaświadczenia tzn. do lipca 25 r? Jeśli tak to od którego miesiąca, od lutego czy od marca ? Jak potraktować miesiąc luty br., w którym nie było podania klienta o wypłatę zasiłku stałego? Czy teraz czekać na wydanie nowego orzeczenia i wypłacić zasiłek stały od marca br. tj. od dnia złożenia nowego podania? Ktoś podpowie?
Z jakiego dnia jest zaświadczenie?

Przedłużenie następuje z urzędu, na podstawie systemu lub zaświadczenia.
Co innego jakby u Was nie korzystała i przyszła dopiero w marcu i na podstawie zaświadczenia chciałaby stały.

"3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się także do decyzji, w których upłynął już okres, na
który przyznano prawo do uzależnionych od niepełnosprawności świadczeń z pomocy
społecznej. "
Wredotny
Stażysta
Od: 30 sie 2024, 8:29
Zajmuję się: Niczym

Napisano: 24 mar 2025, 18:55

dziękuję za zainteresowanie. Wniosek o wydanie orzeczenia złożony w PCPR początek stycznia 2025 r - (chyba 2.01.25), zaświadczenie zostało wydane dnia 03.03.2025 r., do nas wpłynęło 18.03.2025r. , podanie o wypłatę zasiłku stałego z dnia 20.03.2025r. Czyli uciekł całkiem luty 2025 r., dlatego nie wiem czy od lutego 25., czy od marca 25 r., czy od nowego orzeczenia wypłata zasiłku.
zośka_ops
Stażysta

Napisano: wczoraj, 9:38

Słabo, że wydali dopiero 3 marca 2025 r., ale to nie wina klienta. Może ktoś kto miał podobną sytuację Ci podpowie...
Wredotny
Stażysta

Napisano: wczoraj, 9:57

U nas taka sytuacja: Pan miał orzeczenie do 30.11.2025r., nie doniósł zaświadczenia o złożeniu dokumentów w sprawie nowego orzeczenia, więc koleżanka mu nie przedłużyła stałego. Pan pojawił się w tym miesiącu, tj. marzec 2025r., z zaświadczeniem, że dnia 28.11.2025r. złożył dokumenty w PCPR. I co dalej? Wypłacać mu od tego miesiąca, czy cofać się?
wroblisko
Praktykant
Od: 27 cze 2017, 13:48
Zajmuję się: sw, stypendia, kadry

Napisano: wczoraj, 11:40

wroblisko pisze:
wczoraj, 9:57
U nas taka sytuacja: Pan miał orzeczenie do 30.11.2025r., nie doniósł zaświadczenia o złożeniu dokumentów w sprawie nowego orzeczenia, więc koleżanka mu nie przedłużyła stałego. Pan pojawił się w tym miesiącu, tj. marzec 2025r., z zaświadczeniem, że dnia 28.11.2025r. złożył dokumenty w PCPR. I co dalej? Wypłacać mu od tego miesiąca, czy cofać się?
Sęk w tym, że zasiłek stały wydłuża się z urzędu na podstawie zaświadczenia, ale również weryfikacji z systemu.

Osobiście :twisted: uważam, że jeżeli ktoś nie dostarczy zaświadczenia do końca ważności orzeczenia, w związku z ustawą winno się wszcząć postępowanie, zweryfikować (wiele sposobów) czy wniosek został złożony np. wystąpić do PZO, sprawdzić w EKSMON i na tej podstawie przedłużyć, bądź nie. Wtedy wszystko się układa w całość.

Pamiętam jednak, że jakiś czas temu (z 2 lata) wprowadzili ustawę mocno wstecz? i stanowisko było takie, że należy tym osobom wyrównać stały.
Wredotny
Stażysta

Napisano: wczoraj, 19:34

Witam ponownie. Pani wniosek złożyła w trakcie ważności poprzedniego orzeczenia, ale zaświadczenie z PCPR odebrała dopiero na początku marca br. i dostarczyła w dniu 18.03.2025 do tut. Ośrodka i w marcu br. zostało złożone podanie o wypłatę zasiłku stałego. (zastanawiam się czy podanie o wypłatę zasiłku stałego jest potrzebne, różni różnie to interpretują). Ale skoro na zaświadczeniu jest zapis, że przedłuża się o pół roku, czyli do lipca 2025 roku , to czy na tej podstawie mogę wypłacić.
Ostatnio podczas rozmowy z innymi pracownikami padło też takie zdanie, że zasiłek wypłacamy nie do lipca 2025 r., ale do marca br. czy ktoś z Was się z tym spotkał i może podpowie ile w tym prawdy.
A swoją drogą to mam wrażenie, że coraz trudniejsza i bardziej skomplikowana jest praca w OPS-ach. Dawniej orzeczenie wydane było na pewien okres czasu, a po jego zakończeni klient musiał stawać ponownie kolejną komisję bez żadnych przedłużanek.
Może ktoś się jeszcze wypowie na temat wypłaty mojego zasiłku? Pozdrawiam i dziękuję.
zośka_ops
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x