Z jakiego dnia jest zaświadczenie?zośka_ops pisze: ↑23 mar 2025, 13:36Witam wszystkich, mam takie pytanie: Klientka pobierała zasiłek stały do stycznia 2025 roku włącznie. W styczniu złożyła wniosek do PCPR o wydanie kolejnego orzeczenia, ale bez kompletu dokumentów. Dokumenty uzupełniła w późniejszym terminie. W marcu 2025 roku otrzymała i złożyła w tut. Ośrodku zaświadczenie z PCPR o złożeniu wniosku i przedłużenie wypłaty zasiłku do lipca br. i podanie o wypłatę zasiłku stałego. Moje pytanie jest takie: czy na podstawie tego zaświadczenia mogę wypłacić zasiłek stały do dnia przedłużenia wynikającego z zaświadczenia tzn. do lipca 25 r? Jeśli tak to od którego miesiąca, od lutego czy od marca ? Jak potraktować miesiąc luty br., w którym nie było podania klienta o wypłatę zasiłku stałego? Czy teraz czekać na wydanie nowego orzeczenia i wypłacić zasiłek stały od marca br. tj. od dnia złożenia nowego podania? Ktoś podpowie?
Sęk w tym, że zasiłek stały wydłuża się z urzędu na podstawie zaświadczenia, ale również weryfikacji z systemu.wroblisko pisze: ↑25 mar 2025, 9:57U nas taka sytuacja: Pan miał orzeczenie do 30.11.2025r., nie doniósł zaświadczenia o złożeniu dokumentów w sprawie nowego orzeczenia, więc koleżanka mu nie przedłużyła stałego. Pan pojawił się w tym miesiącu, tj. marzec 2025r., z zaświadczeniem, że dnia 28.11.2025r. złożył dokumenty w PCPR. I co dalej? Wypłacać mu od tego miesiąca, czy cofać się?
Moim zdaniem stosownie do obowiązujących przepisów decyzje można zmienić o dziwo wsteczzośka_ops pisze: ↑25 mar 2025, 19:34Witam ponownie. Pani wniosek złożyła w trakcie ważności poprzedniego orzeczenia, ale zaświadczenie z PCPR odebrała dopiero na początku marca br. i dostarczyła w dniu 18.03.2025 do tut. Ośrodka i w marcu br. zostało złożone podanie o wypłatę zasiłku stałego. (zastanawiam się czy podanie o wypłatę zasiłku stałego jest potrzebne, różni różnie to interpretują). Ale skoro na zaświadczeniu jest zapis, że przedłuża się o pół roku, czyli do lipca 2025 roku , to czy na tej podstawie mogę wypłacić.
Ostatnio podczas rozmowy z innymi pracownikami padło też takie zdanie, że zasiłek wypłacamy nie do lipca 2025 r., ale do marca br. czy ktoś z Was się z tym spotkał i może podpowie ile w tym prawdy.
A swoją drogą to mam wrażenie, że coraz trudniejsza i bardziej skomplikowana jest praca w OPS-ach. Dawniej orzeczenie wydane było na pewien okres czasu, a po jego zakończeni klient musiał stawać ponownie kolejną komisję bez żadnych przedłużanek.
Może ktoś się jeszcze wypowie na temat wypłaty mojego zasiłku? Pozdrawiam i dziękuję.