PILNE Wszystkie wnioski DW złożone od początku rozpatrywane na nowych zasadach obowiązujących od 20 09 !!?! - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 26 wrz 2022, 13:12

poradnik dot. dodatku węglowego - wersja z 23 09 - strona 11 - górny akapit

"Wobec powyższego, do postępowań w sprawie wypłaty dodatku węglowego, w których do dnia 20 września 2022 r. nie dokonano wypłaty środków dla wnioskodawcy, należy stosować znowelizowane przepisy ustawy z dnia 5 sierpnia 2022 r. o dodatku węglowym."

Grubo ich już po...bało... :oops: :oops: :oops: :oops:
Wiesiek Mops
Praktykant
Od: 27 wrz 2017, 11:55
Zajmuję się: FA, ŚW, ŚR

Napisano: 26 wrz 2022, 14:08

Jak do konstytucji w art. 87 dopiszą obok ustaw i rozporządzeń poradniki, to będziemy się do nich stosować. Jak na razie w ustawie widzę postępowania wszczęte i niezakończone, a nie postępowania, w których nie wypłacono środków.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 26 wrz 2022, 14:22

noteev pisze:
26 wrz 2022, 14:08
Jak do konstytucji w art. 87 dopiszą obok ustaw i rozporządzeń poradniki, to będziemy się do nich stosować. Jak na razie w ustawie widzę postępowania wszczęte i niezakończone, a nie postępowania, w których nie wypłacono środków.
Ramen :!:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 26 wrz 2022, 14:36

Tylko ze w przypadku spraw zakończonych "wydaniem informacji" nie wiem co konkretnie jest takim zakończeniem. Czesto samo klikniecie "rozpatrz" nie jest takim wydaniem, są rózne ścieżki techniczne jak "zatwierdz" czy podpisz czy cokolwiek tam przewiduje program. Czy może wyslij majla jest zakonczeniem tak jak skuteczne doreczenie w przypadku decyzji administracyjnych? A co wtedy z tymi bez maila? Kiedy dla nich jest zakonczone postepowanie? A moze dowolne ustawienie daty przez pracownika jest takim zakonczenie np wg klucza lubie kogos - klikam date 18.09, nie lubie klikam 20.09 ? :)Takie tam retoryczne rozkminy...
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 26 wrz 2022, 14:42

Jedna władza - ta ustawodawcza przyjęła w ustawie jedno, a ta wykonawcza tłumaczy teraz w poradniku, co innego! A przecież organ działa na podstawie i w granicach prawa! Nie może stosować interpretacji sprzecznej z ustawą.
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 26 wrz 2022, 14:58

kalina.malina pisze:
26 wrz 2022, 14:36
Tylko ze w przypadku spraw zakończonych "wydaniem informacji" nie wiem co konkretnie jest takim zakończeniem. Czesto samo klikniecie "rozpatrz" nie jest takim wydaniem, są rózne ścieżki techniczne jak "zatwierdz" czy podpisz czy cokolwiek tam przewiduje program. Czy może wyslij majla jest zakonczeniem tak jak skuteczne doreczenie w przypadku decyzji administracyjnych? A co wtedy z tymi bez maila? Kiedy dla nich jest zakonczone postepowanie? A moze dowolne ustawienie daty przez pracownika jest takim zakonczenie np wg klucza lubie kogos - klikam date 18.09, nie lubie klikam 20.09 ? :)Takie tam retoryczne rozkminy...
Na Twoje rozkminy jest jedna odpowiedź: postępowanie w sprawie wypłaty dodatku węglowego kończy się z chwilą wydania informacji o przyznaniu dodatku węglowego.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 26 wrz 2022, 15:03

Na Twoje rozkminy jest jedna odpowiedź: postępowanie w sprawie wypłaty dodatku węglowego kończy się z chwilą wydania informacji o przyznaniu dodatku węglowego.

AMEN :)
emiljaa
Referent
Od: 03 kwie 2014, 13:28
Zajmuję się: ŚR i inne

Napisano: 26 wrz 2022, 15:39

Własnie mnie ta "chwila wydania informacji" interesuje bo wiem ze niektóre ośrodkiu uwazaja ze to klikniecie "rozpatrz" a inne ze to kliknievie "zatwierdz" natomiast rozpatrz moze byc o wilele wiele wczesniej :P
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 26 wrz 2022, 16:13

Wydanie rozstrzygnięcia w sprawie, czy to w formie decyzji czy to w formie informacji, oznacza wydanie przez organ pisma z podpisem osoby upoważnionej do wydawania rozstrzygnięć w danej sprawie, w której "zezwala", "przydziela", "stwierdza", "uznaje". Taki akt prawny kończy postępowanie.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 05 paź 2022, 21:20

A czy czasami wypłata w DW nie stanowi zakończenia postępowania? Bo to wniosek o wypłatę a nie przyznanie... Chciałabym się mylić, bo większość wniosków rozpatrzyłam i i wydałam informacje przed 20 września. I oczywiście wypłaciłam. I teraz chcą, żebym do wypłaconych żądała zwrotu, a do klepniętych ale niewypłaconych- robiła weryfikację.
W nosie mam daty poradników śmiechu wartych, ale jeśli sprawy nie kończy informacja tylko wypłata, to chyba mam przes....
Niech mnie ktoś pocieszy...
krokodylla
Praktykant
Od: 19 wrz 2022, 18:31
Zajmuję się: SR

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x