Na początku roku piszemy do wnioskodawców pisma, że zarząd PFRON jeszcze nie dokonał podziału środków, trzeba czekać, później np., że jeszcze Rada Powiatu nie zatwierdziła. A teraz mam sytuację, że wszystko pozatwierdzane, tylko mnie nie było przez 2 tygodnie, teraz pani dyr, a 30 dni mija niektórym. Co to można teraz napisać?
1. kto rozpatruje wnioski, jaki skład komisji?
2. kto zastępuje dyrektora, kiedy nieobecna?
3. 30 dni mija od dnia zatwierdzenia budżetu? i co z tego, miałeś 30 dni na rozpatrzenie od dnia złożenia wniosku, ten termin już dawno Ci minął, więc rozpatrujesz teraz bez zbędnej zwłoki, jak dyrektor jest członkiem komisji i nikt go nie zastępuje, to czekasz aż wróci
A jak w rozporzadzeniu jest zapis w § 12 ust. 3a. Właściwa jednostka organizacyjna samorządu terytorialnego rozpatruje wniosek w terminie 30 dni od dnia złożenia kompletnego wniosku. Wniosek o dofinansowanie usług tłumacza języka migowego lub tłumacza-przewodnika rozpatrywany jest niezwłocznie, nie dłużej jednak niż w terminie 7 dni od dnia złożenia kompletnego wniosku.
i
3b. Właściwa jednostka organizacyjna samorządu terytorialnego informuje wnioskodawcę o sposobie rozpatrzenia wniosku w terminie 7 dni od dnia rozpatrzenia kompletnego wniosku.
to rozpatruję wniosek w ciągu 30 dni, a w ciągu siedmiu dni od rozpatrzenia informuje o tym wnioskodawcę, czy to znaczy ze mam jeszcze czas 7 dni na wysłanie Informacji, czy Wnioskodawca w ciągu tych siedmiu dni ma otrzymać pismo i potwierdzić na zwrotce (żeby data się zgadzała). Jak uważacie?
My do wniosków w okresie od stycznia do kwietnia do wniosku załączamy oświadczenie :
Uprzedzony o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań zgodnie z art. 233 § 1 k.k., który brzmi: „Kto, składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3”.
Oświadczam, że zostałem(am) poinformowany(a), iż:
złożony przeze mnie wniosek o dofinansowanie ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych zostanie rozpatrzony po otrzymaniu przez MOPR w... informacji z PFRON o wysokości środków finansowych przypadających w roku 20…. na realizacje zadań z zakresu rehabilitacji społecznej i zawodowej oraz podjęcia przez Radę Miasta Świnoujście uchwały dotyczącej podziału tych środków,
informację o sposobie rozpatrzenia wniosku otrzymam w ciągu 14 dni od daty podjęcia przez Radę Miasta .... uchwały w sprawie podziału w/w środków finansowych.