Witam, wnioskodawca złożył mi wniosek o dofinansowanie zaopatrzenia w przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze do zakupu protezy uda. Faktura zakupu jest z datą 18.05.2016 r. a orzeczenie wydane w dniu 12.07.2016 r. W orzeczeniu jest zapis że ustalony stopień niepełnosprawności datuje się od 19.04.2016 r. Tłumaczyłam Panu, że faktura nie może być z wcześniejsza datą niż data wydania orzeczenia. Jednak Pan sugeruje się tym zapisem że jego niepełnosprawność powstała wcześniej. Posiadacie jakieś interpretację, bo czuje że Pan będzie robił problemy. Wiem że swego czasu taka interpretacja była na str pełnomocnika Rządu ale teraz nie mogę znaleźć. Proszę o pomoc.
Rzeczywiście nie ma już tych wyjaśnień na stronie Ministerstwa, ale ja mam to wydrukowane i tam jest napisane tak "Zgodnie z art 1 ustawy z dnia 27 sierpnia o rehabilitacji (...) rozwiązania przewidziane w tej ustawie dotycząc osób, których niepełnosprawność została potwierdzona orzeczeniem. Datą uznania danej osoby za niepełnosprawną jest data wydania orzeczenia, a nie data określona w adnotacji dotyczącej powstania niepełnosprawności. Zatem osoba, która zakupiła przedmiot ortoped przed uzyskaniem orzeczenia, nie moze otrzymać dofinansowania ze środków PFRON(...)" My się do tego stosujemy.
nie jest to takie proste, czy osoba miała wcześniej orzeczenie?
Jeżeli tak, czy złożyła ponownie wniosek o wydanie orzeczenia w ciągu miesiąca przed wygaśnięciem pierwszego orzeczenia? Wtedy przerwa między jednym a drugim orzeczeniem nie jest z winy wnioskodawcy i nie traci ciągłości statusu osoby niepełnosprawnej. https://www.niepelnosprawni.gov.pl/art,1 ... b-i-zasady
Wniosek powinien być rozpatrzony nie później niż w ciągu 1 miesiąca od dnia jego złożenia. W przypadkach bardziej skomplikowanych spraw wniosek powinien być rozpatrzony nie później niż w ciągu 2 miesięcy od daty jego złożenia. O każdym przypadku niezałatwienia sprawy w wyżej wymienionych terminach powiatowy zespół obowiązany jest zawiadomić wnioskodawcę, podając przyczyny zwłoki i wskazując nowy termin załatwienia sprawy. Do terminów nie wlicza się okresów zawieszenia postępowania oraz okresów opóźnień spowodowanych z winy strony albo z przyczyn niezależnych od organu.
Uwaga: W przypadku wniosków składanych po raz pierwszy o wydanie orzeczenia o niepełnosprawności albo o stopniu niepełnosprawności lub o wskazaniach do ulg i uprawnień, wniosków składanych po upływie ważności przedmiotowych orzeczeń albo wniosków składanych w związku z zmianą stanu zdrowia osoby posiadającej orzeczenie o niepełnosprawności lub o stopniu niepełnosprawności, wszczęcie postępowania następuje z chwilą złożenia wniosku, natomiast do terminu rozpatrzenia wniosku nie wlicza się okresów opóźnienia spowodowanych przez działanie lub zaniechanie strony (np. okresu oczekiwania na uzupełnienie wniosku przez osobę zainteresowaną, okresu oczekiwania na uzupełnienie dokumentacji medycznej przez wnioskodawcę).
Natomiast w przypadku złożenia wniosku o wydanie kolejnego orzeczenia o niepełnosprawności lub o stopniu niepełnosprawności w okresie ważności posiadanego orzeczenia, termin załatwienia sprawy liczy się od dnia następującego po dniu upływu terminu ważności dotychczasowego orzeczenia. W takich przypadkach wniosek powinien być składany nie wcześniej niż na 30 dni przed upływem ważności posiadanego orzeczenia.
Ważne: Przedłużenie terminu postępowania orzeczniczego nie wpływa na ważność wydanego orzeczenia tj. nie powoduje jego nieważności!