PISMO DO SAMOTNEJ O DOSTARCZENIE WYROKU - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 08 wrz 2017, 10:36

Witam,
czy gdy samotna kobieta złoży wniosek o 500+ np. 1 sierpnia a pismo o dostarczenie dokumentów czyli np. wyroku zasądzającego alimenty wysyłam do niej 20 sierpnia to daję jej 3 m-c od złożenia wniosku czy od wysłania tego pisma????
Lucyna1983
Praktykant
Od: 07 sie 2017, 16:07
Zajmuję się: ŚW, ŚR, FA

Napisano: 08 wrz 2017, 11:17

dajesz jej 2 tygodnie
Paula
Awatar użytkownika
Referent
Od: 05 sty 2006, 13:07
Zajmuję się:

Napisano: 08 wrz 2017, 11:27

W przypadku gdy osoba samotnie wychowująca dziecko, której prawo do świadczenia wychowawczego w stosunku do danego dziecka uzależnione jest od ustalenia na rzecz tego dziecka od jego rodzica świadczenia alimentacyjnego na podstawie tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd, złoży wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego i nie dołączy do wniosku tego tytułu wykonawczego, podmiot realizujący świadczenie wychowawcze przyjmuje wniosek i, w zakresie ustalenia prawa do świadczenia wychowawczego w stosunku do tego dziecka, wyznacza termin 3 miesięcy na dostarczenie tytułu wykonawczego. W przypadku dostarczenia tytułu wykonawczego lub innych dokumentów poświadczających okoliczności, o których mowa w art. 8 ust. 2 pkt 1-5, w wyznaczonym terminie, świadczenie wychowawcze przysługuje od miesiąca złożenia wniosku, jeżeli spełnione są pozostałe warunki uprawniające do świadczenia.
Art 19 ust 4. Gdzie tu dwa tygodnie widnieją?
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 08 wrz 2017, 12:02

ach widzę, że voodoo mocno mnie lubi :)

Lucyno, voodoo ma rację, jeśli samotna nie ma jeszcze zasądzonych alimentów i dopiero musi " ustalenia na rzecz tego dziecka od jego rodzica świadczenia alimentacyjnego na podstawie tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd" to jak najbardziej dajesz 3 miesiące

Jednak napisałaś że chcesz ją wezwać do "dostarczenia dokumentów czyli np. wyroku" wtedy rozumiem, że ma już zasądzone i kwestia jest tylko dostarczenia Wyroku, wtedy dajesz 14 dni
Paula
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 08 wrz 2017, 12:05

nie ma zasądzonych jeszcze, to będzie sprawa z art. 19 ust 4. Ale czy daję jej 3 m-ce od złożenia wniosku czy od wysłania pisma?????
Lucyna1983
Praktykant
Od: 07 sie 2017, 16:07
Zajmuję się: ŚW, ŚR, FA

Napisano: 08 wrz 2017, 13:09

od dnia złożenia wniosku

w przypadku gdy osoba...złoży wniosek...podmiot...przyjmuje wniosek i...wyznacza termin 3 miesięcy na dostarczenie tytułu...

Jeśli natomiast się zagapiłaś i za późno poinformowałaś dałabym jej czas od dnia poinformowania, za nasze gapiostwo nie mogą płacić klienci
Paula
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 08 wrz 2017, 14:28

A gdzie jest napisane, że to mają być 3 miesiące od złożenia wniosku? 3 miesiące od dostarczenia wezwania jak najbardziej. Wardach na szkoleniu mówił, żeby od razu wezwań nie wysyłać, żeby wydłużyć czas załatwienia alimentów.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 08 wrz 2017, 14:34

Nigdzie, choć tak rozumiem ten art. Co nie zmienia faktu, że proponowałabym jednak dać od czasu dostarczenia, by "przychylić" się w stronę wnioskodawcy.
Paula
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 08 wrz 2017, 17:23

Dzień dobry. chciałabym się podłączyć pod wątek i spytać o problem, który mnie spotkał. Mam dwoje dzieci,złożyłam wniosek o 500+ jako samotna matka . Dostałam wezwanie do uzupełnienia dokumentów, ponieważ nie mam zasadzonych alimentów ani w ogóle nie składała m wniosku do sądu, i raczej tego nutę zrobię, gdyż mimo iż mieszkam sama, chodzimy z partnerem na terapię i może finalnie uda nam się wychowywać dzieci razem. Co mam zrobić żeby dostać 500+? Złożyć oświadczenie, że jednak wychowuje dzieci w konkubinacie? Czy nie posadzą mnie o składanie nieprawdziwych informacji?
Muchomorzyca
Praktykant
Od: 08 wrz 2017, 17:20
Zajmuję się: terapeuta osób niepełnosprawnych

Napisano: 08 wrz 2017, 22:08

Twoja sytuacja jest dla nas prosta. Odpowiedź także. Jednak nikt Ci nie odpisze, żeby nie szerzyć pewnych rzeczy, bo potem nasza Minister musi dawać wywiady o uszczelkach :lol: :lol: :lol: Hahahah Sorry -> o uszczelnianiu :D :lol:
Diana
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 30 mar 2016, 18:48
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x