Pismo do ZK - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 07 sie 2014, 12:44

Proszę o pomoc w napisaniu pisma do Zakładu Karnego i GOPS... zapytania do ZK czy dłużnik prcucje jaki jest stan zdrowia dłużnika, gops na wywiad rodzinny. Proszę o podanie podstawy prawnej, bo zakład karny nie zawsze chce współpracować. Dotyczy pisma o umorzenie. Z góry dziękuję!
Ewa111

Napisano: 07 sie 2014, 14:20

Proszę o pomoc, co wpisać do ZK, resztę już mam.
Ewa111

Napisano: 07 sie 2014, 14:31

znajdz w internecie: Wniosek o udzielenie informacji lub udostępnienie danych osobowych o osobie obecnie lub uprzednio pozbawionej wolności w areszcie śledczym lub zakładzie karnym.
teraz ZK i Areszty odp tylko na wnioski wypełnione na takim formularzu- przynajmniej ja tak miałam
Gość

Napisano: 11 sie 2014, 9:00

Ja piszę do właściwego OPS (ta sama właściwość miejscowa co ZK) i proszę o sprawdzenie sytuacji dłużnika osadzonego w ZK, czyli o wywiad środowiskowy (na wniosku o udostępnienie danych osobowych). I otrzymuję wyczerpujący wywiad środowiskowy o sytuacji zdrowotne, zawodowej, rodzinnej dłuznika. No i oczywiście odmawiam umorzenia należności dłużnikowi, bo przecież w/w po wyjściu z ZK może zacząć spłacać zadłużenie.
Tomx

Napisano: 11 sie 2014, 9:05

NO I PODSTAWA PRAWNA DO WNIOSKU O UDOSTĘPNIENIE DANYCH OSOBOWYCH:
- Podstawa prawna upoważniająca do pozyskania danych albo wskazanie wiarygodnie uzasadnionej potrzeby posiadania danych:
art. 23 ust. 1 pkt. 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tekst jednolity Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 ze zm.)
art. 7 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (tekst jednolity Dz. U z 2013 r., poz. 267)
- Wskazanie przeznaczenia dla udostępnionych danych:
Realizacja zadań wynikających z ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (tekst jednolity Dz. U. z 2012 r. poz. 1228 ze zm.)
- Oznaczenie lub nazwa zbioru, z którego mają być udostępnione dane:
Zbiór własny
- Zakres żądanych informacji ze zbioru:
Proszę o udzielnie informacji czy wymieniony poniżej dłużnik alimentacyjny odpłatnie pracuje w Zakładzie Karnym
Tomx

Napisano: 24 lut 2015, 22:25

Nie ma podstawy prawnej do przeprowadzenia wywiadu środowiskowego w zakładzie karnym z dłużnikiem alimentacyjnym przez pracownika socjalnego OPS-u na terenie którego jest ZK. W ustawie o pomocy społecznej jest przepis kiedy przeprowadza się wywiad środowiskowy i nie ma tam napisane że w tej sytuacji przeprowadza się wywiad. Co tam najłatwiej jest wam wysłać po wywiad a nie do zakładu karnego o podanie konkretnych informacji albo nie chce się zrobćc wywiadu w dotychczasowym środowisku z rodziną lenie
olo

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x