pismo z urzędu wojewódzkiego - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 10 cze 2021, 9:26

Też dostaliście pismo odnośnie ściągalności zadłużenia, że niby mało i mamy podejmować działania w celu jej zwiększenia?

"Zachęcam Państwa do korzystania z wszystkich narzędzi, jaki ustawodawca powierzył samorządom w celu zwiększenia ściągalności zaległości alimentacyjnych, nawet wówczas, gdy wierzyciel nie pobiera już świadczenia alimentacyjnego, gdyż dłużnik zobowiązany jest do zwrotu całości należności-poza ustawowymi wyjątkami- w wysokości świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego osobie uprawnionej łącznie z odsetkami"

jakie narzędzia daje nam ustawodawca do ściągania zadłużenia jak wierzycielka nie pobiera już świadczeń?
b@rtosz
Stażysta
Od: 30 mar 2018, 10:40
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, świadczenia wychowawcze

Napisano: 10 cze 2021, 10:57

w mazowieckim nie dostałam jeszcze takiego pisma; odnośnie Twojego pytania przychodzi mi do głowy np. wniosek do komornika o przyłączenie do postępowania egzekucyjnego ... i chyba nic więcej ...
gopsianka
Referent
Od: 07 kwie 2014, 13:27
Zajmuję się:

Napisano: 30 lip 2021, 14:43

A jak postępujecie w sytuacji gdy FA było pobierane w okresie np. 2010-2017. Od 2018 do dziś Pani nie kwalifikowała się na FA. Dłużnik uciekł za granicę. Wymeldowany administracyjnie z ostatniego adresu zameldowania w Polsce.
Długu ok 1000 tys. u nas.

Napisałam wniosek do Punktu Informacyjnego KRK czy jest pozbawiony wolności - NIE.
Napisałam wniosek do Gminy o udostępnienie danych z rejestru mieszkańców i rej. PESEL - info ze wymeldowany i brak meldunku na terenie Polski.
Coś jeszcze można zrobić ?
Pozdrawiam :D
Eswuszka
Referent
Od: 27 kwie 2017, 10:54
Zajmuję się: świadczenia

Napisano: 02 sie 2021, 10:08

Jaką podstawę prawną podajecie pisząc do gminy o udostępnienie danych z rejestru?
młoda

Napisano: 03 sie 2021, 15:21

młoda pisze:
02 sie 2021, 10:08
Jaką podstawę prawną podajecie pisząc do gminy o udostępnienie danych z rejestru?
Mam taką:
Art. 19 ust. 2, art. 22 ust. 1 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (tekst jednolity: Dz. U. z 2021 roku, poz. 877 ze zm.) w zw. z art. 46 ust. 1 pkt 1 ustawy o ewidencji ludności (tekst jednolity: Dz.U. z 2021 r., poz. 510 ze zm.)
Pozdrawiam :D
Eswuszka
Referent
Od: 27 kwie 2017, 10:54
Zajmuję się: świadczenia

Napisano: 04 sie 2021, 10:02

b@rtosz pisze:
10 cze 2021, 9:26
Też dostaliście pismo odnośnie ściągalności zadłużenia, że niby mało i mamy podejmować działania w celu jej zwiększenia?

"Zachęcam Państwa do korzystania z wszystkich narzędzi, jaki ustawodawca powierzył samorządom w celu zwiększenia ściągalności zaległości alimentacyjnych, nawet wówczas, gdy wierzyciel nie pobiera już świadczenia alimentacyjnego, gdyż dłużnik zobowiązany jest do zwrotu całości należności-poza ustawowymi wyjątkami- w wysokości świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego osobie uprawnionej łącznie z odsetkami"

jakie narzędzia daje nam ustawodawca do ściągania zadłużenia jak wierzycielka nie pobiera już świadczeń?
jedynym narzędziem jaki możemy w takiej sytuacji zastosować w sytuacji kiedy nie wypłacamy świadczeń z fa jest (tak mi się wydaje) możliwość wystąpienia o alimenty od rodziców dłuznika
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 04 sie 2021, 14:17

Eswuszka pisze:
03 sie 2021, 15:21
młoda pisze:
02 sie 2021, 10:08
Mam taką:
Art. 19 ust. 2, art. 22 ust. 1 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (tekst jednolity: Dz. U. z 2021 roku, poz. 877 ze zm.) w zw. z art. 46 ust. 1 pkt 1 ustawy o ewidencji ludności (tekst jednolity: Dz.U. z 2021 r., poz. 510 ze zm.)
Ja też pisałam o dane dłużnika tylko, że art. 19 ust. 2 - dotyczy OWW, a art. 22 ust. 2 tylko dla wierzycieli, którym chcemy przyznać FA.
W związku z powyższym nie mam podstawy prawnej do żądania informacji na temat dłużnika.
Ma ktoś może jakieś pomysły na podstawie czego mogłabym występować z wnioskiem o udostępnianie danych dłużnika?
młoda

Napisano: 11 sie 2021, 13:48

Lubelski UW również już rozesłał to "coś" jak co roku żądał od gmin poniżej średniej informacji dlaczego poniżej średniej i co planujemy dla poprawy?
Oczywiście odpowiedź z mojej strony była co roku podobna czyli: nie my ściągamy z dłużnika.

W tym roku nie wiem czy tylko do mnie czy do wszystkich ale trochę zmienili formułkę i żądają: informacji o problemach występujących w egzekucji należności i o planowanych działaniach aby to zmienić.
Odpowiedź moja będzie podobna do tych z lat poprzednich, niech piszą do komornika :)
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 01 wrz 2021, 10:21

W przyszłym roku napisz, że planujecie publiczne batożenie dłużnika po gołej pupie i prosicie o zwiększenie dotacji na zakup narzędzi niezbędnych do przeprowadzenia tych działań wobec dłużnika 8-)
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 02 wrz 2021, 9:31

Czyli ma ktoś pomysł jakie te narzędzia dał nam ustawodawca , bo tez nie rozumiem?
zocha1234
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:22
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x