pismo ZUS zwrot nadpłaconego SZO

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: pismo ZUS zwrot nadpłaconego SZO

Post autor: de Charette »

mi ZUS zwraca kasę w takim przypadku i to bez decyzji. Ja nawet tego nie chciałem, przysłali tylko pisemko, że przekażą nam kasę i tyle.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kb »

no do mnie tez napisali,zebym uchylila prawo do "zasilku" i im napisala ile maja "zrefundowac" zasilku..to im odpisalam,ze pani pobierala do 31.10.2017 specjalny zasilek opiekuńczy i za miesiac październik z tego tytułu otrzymala kwote 520 zl..jak chca to mi zwrocic bez decyzji o nienaleznych swiadczeniach - niech zwracaja, chociaz nie wydaje mi sie ,zeby mieli podstawe, to na co sie powoluja dotyczy raczej zasilku stalego z pomocy spolecznej...no ale jeslii zwroca to przyjme:) tyle,ze po pismie nastapila cisza i do dzis nic na konto nie wplynelo
sunshine
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: sunshine »

czyli znów róbta co fceta? a stronie mamy wydawac jakąs decyzje? albo wezwac ja do jej doniesienia???????
i tak z ciu innej beczki mam jeszcze pytanie
PAN pobierał do 31.10.2017 r. szo na babcie i pani zmarła 27.10.2017 po wypłacie, która byla 21.10.2017 r. Czy mamy zadac NP ale bez odsetek za okres od 28-31.X.2017?
a gdyby Pani zmarła przed wypłatą np 17. to za okres od 18-21 z odsetkami a za 22-31 bez?
renulka
Starszy referent
Zajmuję się: św, fa, śr, zdo
Kontakt:

Post autor: renulka »

kb pisze:egzekucja administarcyjna to dopiero wtedy jesli nie da sie w zaden inny sposob sciagnac NIENALEZNIE pobranych swiadczen, ale jesli mozna inaczej to trzeba sprobowac;-)
to się zgadzam ale to reguluje nasza ustawa wpierw z naszych świadczeń potrącenia a póżniej egzekucja, gdzie to jest napisane, że mam przekazać potrącenie nienależnie pobranego świadczenia do ZUS ?
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kb »

ty do ZUS ? nie ,to ZUS tobie :) jesli ustalisz nienaleznie pobrane swiadczenia rodzinne, zasilek dla opiekuna albo nienalezne 500+ to jesli sama nie masz z czego potrcic i klient ich nie zwraca to mozesz zwrocic sie do zus o to,zeby potracili te nienaleznie pobrane (wyplacone przez ciebie) swiadczenia z przyslugujacych tej osobie renty lub emerytury - na to jest odpowiedni artykul w ustawie zusowskiej, ktory zdaje sie,ze juz de cos tam :) przytoczyl w tym poscie
LucB
Referent
Zajmuję się: wszystko
Kontakt:

Post autor: LucB »

ja tez mam coś podobnego, płacone szo do 31-10-2017 , babka nie przyszła złożyć na nowy okres zasiłkowy, ponadto za październik były płacone również składki społeczne. teraz się okazuje że od 1-10-2017 ma emeryturę, ZUS nie powiadomił nas do tej pory. Mam wyrejestrować z ubezpieczenia od 1-10-2017 czy od 1-11-2017
ODPOWIEDZ