Pit 8c - czy utrata?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne
- Kontakt:
Pit 8c - czy utrata?
Mama następującą sytuację. Pani straciła pracę, była agentem ubezpieczeniowym. Doniosła pity - 11 i 8c. Oba wystawione przez pracodawcę. Na pit 8c widnieje kwota zasiłków pieniężnych z ubezpieczenia społecznego. Przypomina to wypłatę zasiłku chorobowego z ZUS. Tylko pani nie płacił ZUS,a zakład pracy. Czy taką kwotę można utracić razem z dochodem z pracy? Cz robię utratę tylko z dochód z pracy z pit 11? Jak byście zrobili? Bo jeśli ktoś stracił pracę i miał w czasie pracy zasiłek z zus, to całość dochodu idzie do utraty... Pomocy!
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Pit 8c - czy utrata?
nie utracasz
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Ale skoro ta kobieta straciła pracę to nie powinniśmy utracić jej całego dochodu z 2015r.? Przecież ta kwota z PIT 8C jest z jej pracy, którą straciła?
A co w sytuacji, gdy kobieta nie dostarczyłaby Pitów 11 za 2015r., tylko świadectwo pracy i oświadczyła, że ten cały dochód z 2015r. byłby do utraty? To skąd pracownik ma wiedzieć, co to jest skoro w ZUSie wyświetla się tylko jedno zatrudnienie?

A co w sytuacji, gdy kobieta nie dostarczyłaby Pitów 11 za 2015r., tylko świadectwo pracy i oświadczyła, że ten cały dochód z 2015r. byłby do utraty? To skąd pracownik ma wiedzieć, co to jest skoro w ZUSie wyświetla się tylko jedno zatrudnienie?

- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
bo ma PITy i wie skąd to ma, ty tez masz PITy i widzisz.
nie kombinuj
nie kombinuj
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Ja jestem na stanowisku co Elmer ale czekam co moje SKO powie. W moim przypadku było macierzyńskie wypłacone jako zasiłki chorobowe na Pit 8c z tytułu zatrudnienia Pani na umowę zlecenie.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Szarak daj znać co i jak. Ja też raczej dam odmowę, tylko sprawa jest niejasna. Były osoby, które miały pity 8c ale np była to jakaś kasa z lokaty w banku, nagrody, itp i to wliczałam. Tutaj pieniądze były wypłacone w ramach zatrudnienia, stąd wątpliwości...
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
Prosiłeś to odpowiadam :)Moje SKO utrzymało w mocy moją decyzję. Uznali to tak jak ja, czyli jako zasiłki chorobowe z zamkniętego katalogu dochodu nieopodatkowanego.Młodypracownik pisze:Szarak daj znać co i jak. Ja też raczej dam odmowę, tylko sprawa jest niejasna. Były osoby, które miały pity 8c ale np była to jakaś kasa z lokaty w banku, nagrody, itp i to wliczałam. Tutaj pieniądze były wypłacone w ramach zatrudnienia, stąd wątpliwości...
- POCAHONTAS
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ten dochód z pit 8c był na skarbówce?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
Tak. Pani rozliczyła na pit-37 dochód z pit-8c który był zasiłkiem macierzyńskim (według niej)
wypłaconym przez pracodawcę (bo pracowała na umowę zlecenie). Na pit-8c nie było napisane zasiłek macierzyński tylko zasiłki chorobowe
wypłaconym przez pracodawcę (bo pracowała na umowę zlecenie). Na pit-8c nie było napisane zasiłek macierzyński tylko zasiłki chorobowe
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Ja też nie utracałam tego, jednak pani się nie odwoływała.Szarak pisze:Tak. Pani rozliczyła na pit-37 dochód z pit-8c który był zasiłkiem macierzyńskim (według niej)
Oprócz Pit 8c - czy utrata? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
do kiedy możemy zwlekać z wydaniem decyzji
na zdo złożyła wniosek
czy utracamy dochód?
urlop wychowawczy a utrata dochodu
Wniosek pracownika
sko przyznało zasiłek
św pielęgnacyjne przyznac?
dochod z ha przelicz
dziennik ustaw
jak jest u was w ośrodkach
Zł za zł. Jaka kwota się należy?