PIT- internet - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 04 lis 2014, 15:37

do tej pory przesyłaliśmy PIT 11 i PIT 4 R papierowo w poz. 170 podpisywaliśmy sie ręcznie. Mam teraz pytanie czy przesyłając PIT- y droga elektroniczna poz 170 czyli podpis płatnika powinien być uzupełniony czy dopiero podczas przetwarzania danych i użyciu podpisu kwalifikowanego deklaracje będą podpisane a na wydruku puste pole. Jak to u was wyglada??
xxx1

Napisano: 05 lis 2014, 15:53

Nie mam pojęcia.
My też zawsze wysyłaliśmy wersję papierową.
Ale uświadomcie mnie proszę, jest wymóg wysyłania PIT drogą elektroniczną??
Chyba coś przegapiłam....
ala11

Napisano: 06 lis 2014, 9:08

od 01.01.2015 duże prawdopodobieństwo jest już w senacie
xxx1

Napisano: 06 lis 2014, 9:18

PIT-11 za 2014 r. bez bezpiecznego e-podpisu

Ministerstwo Finansów umożliwi przesyłanie kolejnych deklaracji i podań bez konieczności stosowania bezpiecznego podpisu elektronicznego. Bez e-podpisu płatnicy złożą m.in. informację PIT-11 już za 2014 r.

Zobacz porady dotyczące PIT>>>

Resort finansów opublikował projekt nowelizacji rozporządzenia w sprawie sposobu przesyłania deklaracji i podań oraz rodzajów podpisu elektronicznego, którymi powinny być opatrzone. Rozszerzono w nim wykaz deklaracji i podań, które mogą być przesyłane bez konieczności stosowania bezpiecznego podpisu elektronicznego o następujące deklaracje oraz podania:
1. składane przez podatników podatku od czynności cywilnoprawnych oraz podatników podatku od spadków i darowizn: PCC-3/A, SD-3, SD-3/A, SD-Z2,
2. składane przez płatników podatku dochodowego od osób fizycznych: PIT-4R, PIT-8AR, PIT-8C, PIT-11, IFT-1/IFT-1R, IFT-3/IFT-3R oraz PIT-40.

Wymienione deklaracje oraz podania będą mogli składać wyłącznie podatnicy albo płatnicy będący osobami fizycznymi. Natomiast osoby prawne i jednostki niemające osobowości prawnej, tak jak dotychczas, mogą składać powyższe deklaracje opatrując je bezpiecznym podpisem elektronicznym.

Warto dodać, że płatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych będą mogli przesyłać deklaracje PIT-8AR, PIT-8C, PIT-11, IFT-1/IFT-1R, IFT-3/IFT-3R oraz PIT-40 bez bezpiecznego e-podpisu w zakresie uzyskanych przychodów, dochodów lub poniesionych strat od dnia 1 stycznia 2014 roku.
ilomig

Napisano: 06 lis 2014, 10:05

Ja wysyłałam elektronicznie i posługiwałam sie podpisem elektronicznym który mam do płatnika.
Tylko trzeba w US złozyć upoważnienie do wysyłki
JASMINA

Napisano: 06 lis 2014, 10:43

w jaki sposób przesyłasz te dokumenty macie jakiś specjalny program zainstalowany jak to wygląda. do tej pory wysyłaliśmy papierowo wiec zastanawiamy się jak to teraz ma wyglądać?
xxx1

Napisano: 06 lis 2014, 11:26

Wysyłałam z programu płacowego mam COMARCH OPTIMA. Wszystko szło bez problemu na drugi dzień odebrałam potwierdzenia tez za pośrednictwem programu płacowego.
jasmina

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem