Dorcia82 pisze:a dlaczego nie skoro dostali diety związane z pełenieniem obowiązków społecznych i obywatelskich
za prace w komisji nie dostaje sie diety zwiazanej z pelnieniem obowiazkow spolecznych i obywatelskich dostaje sie nieopodatkowana kasiorke za wykonanie konkretnej pracy
Kb nie dokońca się z Tobą zgodze znalazłam coś takiego
Członkowi obwodowej komisji wyborczej, w związku z wykonywaniem zadań, przysługują:
1.diety na zasadach obowiązujących pracowników zatrudnionych w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na terenie kraju (dieta nie przysługuje za dzień wyborów), a to jest w dochodach nieopodatkowanych 2.zwrot kosztów przejazdów i dojazdów publicznymi środkami komunikacji (za zgodą przewodniczącego komisji może to być zwrot kosztów przejazdu własnym samochodem),
3.zryczałtowana dieta za czas związany z przeprowadzeniem głosowania oraz ustaleniem wyników głosowania, w wysokości określanej przed każdymi wyborami uchwałą PKW (przynajmniej 320 zł - po 160 zł za I i II turę głosowania).
czlonkowie komisji wyborczych najczesciej to 2 i 3 dostaja bo rzadko zdarza sie, ze czlonek komisji gdzies musi jechac - oprocz dojechania do lokalu komisji;-)
1 - dostalby czlonek komisji gdyby musial pojechac na przyklad zawiezc protokol z wyborow do komisarza wyborczego
i nie zgadzam sie,ze jest to w dochodach nieopodatkowanych naszych
Kb im bardziej się w to zagłebiam ( mam chwilę wolnego czasu bo moi interesnaci chyba zapomnieli , ze można już składać wnioski a że mam większość z polem to przychodza w pazdzieriku) to zaczyam zgadzac się z Tobą ale musze jeszcze poszparać i poszukać żeby calkowicie zgodzić się z Tobą.
no mi tez jakos nudno choc rolnikow moze az tak duzo nie mam;-) moi klienci chyba zaspali w tym roku ( a podobno mialo byc ich wiecej)
ja jestem co do swojej racji pewna na 100 % Kodeks wyborczy stoi u mnie w domu na polce;-)
PIT-R dostają np radni będący radnymi np gminy. Nigdy członkowie komisji wyborczych nie otrzymywali PIT-R za pracę w komisjach. Wiem bo pracuję w komisjach wyborczych od lat i nigdy PIT-R nie otrzymałam.