PIT-R - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 18 wrz 2015, 9:52

Mam właśnie jedną Panią co dostała Pit R i twierdzi , ze to z pracy w komisji wyborczej. Nasz Urzad Gminy jej to wystawił.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 18 wrz 2015, 10:09

bardzo dziwne bo ja naprawdę pracuję w każde wybory i PIT-R nigdy nie miałam. Poza tym jeśli ktoś z Was rozlicza swoje pity to wie kiedy dolicza się do dochodu w rozliczeniu rocznym PIT-R. Po co w ogóle wołacie takie pity? ktoś kiedyś powiedział - Nadgorliwość jest gorsza od................
lubię lody

Napisano: 18 wrz 2015, 10:23

Ja nie wołam tych pitów tylko babka ma utratę i przyniosła wszytskie swoje pity min. tenn Pit R z diety z komisji i wpisała to w zał.7 i nie wiem czy mam liczyć czy nie.
Dorcia82
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 18 wrz 2015, 14:39

Na podstawie § 6 ust. 1 w związku z § 1 pkt 2 lit. a i b uchwały Państwowej Komisji Wyborczej z dnia 28 lipca 2014 r. w sprawie należności pieniężnych przysługujących członkom komisji wyborczych i osobom powołanym w skład inspekcji w wyborach do organów jednostek samorządu terytorialnego (Mon. Pol. poz. 651), członkom terytorialnych i obwodowych komisji wyborczych przysługuje zryczałtowana dieta za czas związany z:

•wykonywaniem zadań członka komisji - w przypadku członków terytorialnych komisji wyborczych,

•przeprowadzeniem głosowania oraz ustaleniem wyników głosowania - w przypadku członków obwodowych komisji wyborczych.
Wysokość diety wynosi, dla:

•przewodniczących terytorialnych komisji wyborczych - 650 zł,

•zastępców przewodniczących terytorialnych komisji wyborczych - 600 zł,

•członków terytorialnych komisji wyborczych - 550 zł,

•przewodniczących obwodowych komisji wyborczych - 380 zł,

•zastępców przewodniczących obwodowych komisji wyborczych - 330 zł,

•członków obwodowych komisji wyborczych - 300 zł.
Jeżeli w wyborach organów wykonawczych jednostek samorządu terytorialnego przeprowadzane jest głosowanie ponowne, członkom komisji przysługują diety w połowie wysokości wymienionych diet.

Diety otrzymane przez osoby pełniące wymienione funkcje stanowią u tych osób przychód z działalności wykonywanej osobiście, o którym mowa w art. 13 pkt 5 updof. W myśl tego przepisu, za przychody z działalności wykonywanej osobiście uważa się przychody otrzymywane przez osoby wykonujące czynności związane z pełnieniem obowiązków społecznych lub obywatelskich, bez względu na sposób powoływania tych osób, nie wyłączając odszkodowania za utracony zarobek.Wspomniane diety oraz kwoty stanowiące zwrot kosztów są wolne od podatku dochodowego, do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie kwoty 2.280 zł (art. 21 ust. 1 pkt 17 updof). Zatem wypłacona członkowi obwodowej komisji wyborczej dieta w wysokości 300 zł jest wolna od podatku (zakładamy, że podatnik-członek komisji wyborczej nie uzyskał od tego samego podmiotu innych przychodów, o których mowa w powołanym art. 13 pkt 5 updof, które spowodowałyby przekroczenie kwoty 2.280 zł w skali miesiąca).
Dorcia82
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 18 wrz 2015, 14:52

to nizej to rozwazania na bazie ustawy o podatku, tak? ja bym sie nie zgodzila,ze ta zryczaltowana dieta za czas.... jest naszym tiretem z zal. 7 :) ale jesli ktos ja wpisal w zalacznik jako taka wlasnie diete to bym nie dochodzila czy powinna tam byc czy nie...natomaist gdyby ktos pytal czy takie cos ma tam wpisac - to powiedzialabym mu - ze nie :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x