płacone alimenty i FA z MOPS - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 22 paź 2024, 15:18

Pan otrzymał FA na syna we wrześniu 2024r. z dużym wyrównaniem za wcześniejsze miesiące. Pod koniec września złożył nowy wniosek na nowy okres swiadcz. 2024/2025, na oświadczeniu za 2 ost. miesiące (lipiec i sierpień) zliczając FA + to co dostał od byłej żony znacznie przewyższa miesięczne alimenty z wyroku. Nowy wniosek należy rozpatrzyć od października i już mamy informacje od byłej żony, że we wrześniu zapłaciła alimenty w całości na pazdziernik, co robić? Czy decyzja odmowna?
MopsMela
Stażysta
Od: 04 gru 2023, 12:59
Zajmuję się: Swiadczenia Rodzinne i FA

Napisano: 23 paź 2024, 12:39

a co na to komornik ? Jeżeli są to wpłaty z pominięciem komornika to powinno być zgłoszone do komornika i on (komornik) powinien wezwać wierzyciela czy potwierdza wpłaty bezpośrednie. Dlatego żeby nie zdublować egzekucji. Ewentualnie też trzeba wezwać wierzyciela do złożenia wyjaśnień i niech się wypowie co do tych wpłat bezpośrednich. I nie należy dać się wrobić że to jakieś prezenty a nie alimenty, Ja byłem kiedyś w sądzie na takie sprawie pomiędzy dłużnikiem i wierzycielem, gdzie sędzia wprost się zapytał - czy dłużnik dawał pieniądze jako prezenty a alimentów nie płacił ?
No i prawdopodobnie NPŚ za poprzedni okres.
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2024, 11:50

a no właśnie, nie wspomniałam że matka dziecka mieszka za granicą, i to Sąd wydaje zaświadczenie, i tu jest właśnie największy problem bo komornik napisałby może, że egzekucja skuteczna i po temacie, a tak zabawa w kotka i myszkę
MopsMela
Stażysta
Od: 04 gru 2023, 12:59
Zajmuję się: Swiadczenia Rodzinne i FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x