Witam, powiedzcie proszę jak to powinno wyglądać. Kierownik zatwierdziła plan pomocy w wywiadzie, do niej trafił cały wywiad ale bez decyzji. Następnego dnia robiona była decyzja pod jej nieobecność. Czy zastępca może ją podpisać?
Oczywiście że tak, jeżeli tylko dana osoba ma upoważnienie do wydawania decyzji. Zatwierdzenie planu pomocy w wywiadzie jest tylko kolejną czynnością techniczną w postępowaniu, aprobującą wsparcie zaproponowane przez pracownika socjalnego. Decyzja natomiast jest aktem władczym organu, wydawanym w danej sprawie, w oparciu o całość zgromadzonej dokumentacji, a nie tylko na podstawie zatwierdzenia planu pomocy. Decyzja wydawana jest z upoważnienia i podpisuje ją osobą, która takowe posiada, a niekoniecznie musi to być ta zatwierdzająca plan.
No właśnie i o to mi chodziło. W naszym ośrodku pracownicy socjalni, którzy pracują tu od lat twierdzą, że nie i konie ckropka. Kiedy pytałam jaka podstawa prawna o tym mówi cisza ale twarde nie, nie może. Ja miałam zupełnie inne rozumowanie bo to było nielogiczne. A one zawsze się upierały, że skoro kiero zatwierdził kiero podpisuje i nieraz było cudowanie w razie nieobecności. Dziękuję