PLISS BŁAGAM O NIECH KTOŚ COŚ DORADZI - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 17 sty 2019, 12:27

witam
mam taka sytuacje
babeczka złozyła wniosek na okres 2018/2019 2x rodzinne i dodatek z tyt urlopu wychowacwzego
kryterium przekraczało wyszła im zł za zł
ale w zwiazku z tym ze wychowawczy przysługiwał do 31 grudnia 2018r to i tylko zł za zł wyszła im do grudnia
od stycznia swiadczenia nie przysługiwały gdyz kwota swiadczen była mniejsza niz kwota przekroczenia
24 grudnia babeczka pod moja nieobcenosc złozyła wniosek
1 podanie o uchylenie dodatku wychowacwzego na syna M. od 23 grudnia
2. wniosek o dodatek na wychowawczy na syna J. od 23 grudnia

zonk
było juz po wypłatach
wiec na syna M. pobrała za kilka dni nienaleznie
ale co robic z dodatkiem na tego drugiego syna teraz?
skoro w decyzji tamtej napisałam ze od stycznia swiadczenia nie przysługuja
czy robiue całkowicie nowa decyzje na ZR + dodatek
czy robie zmiane decyzji w związku ze zmiana sytuacji rodziny?
Alicjagagi1986
Stażysta
Od: 21 cze 2018, 10:43
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 17 sty 2019, 12:44

ja bym zrobił tak. dec tamta już zakonczona. więc wydałbym nową łącznie z dodatkiem na drugie dziecko od dnia "23 grudnia" (jeżeli co najmniej od 23 ma urlop wych)a zasiłki od 01 stycznia z tym że za grudzień bym już nic nie wypłacał bo dodatek był już wypłacony i nie robił np i nie żądał zwrotu. Z kolei jak na pierwsze chce uchylenia dodatku to uchylić od 23 grudnia i tyle.
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 17 sty 2019, 13:12

CZYLI WYJSC TAK JAKBY NA PAPIERZE OK ZROBIC UCHYLENIE NA 1 DZIECKO DODATKU
ALE NA 2 JEDNOCZESNIE ZA TEN SAM OKRES PRZYZNAC
KWOTA IDENTYCZA TEN SAM DODATEK
NIE ROBIC NIENALEZNIE POBRANYCH
Alicjagagi1986
Stażysta
Od: 21 cze 2018, 10:43
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 17 sty 2019, 13:33

Ja tak bym zrobił
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 17 sty 2019, 19:54

Cześć, ja bym na początku wydała dec. w zakresie uchylenia dodatku z tyt. urlopu wychowawczego na syna M w części, gdyż starą dec. miała przyznany do 31 grudnia. (Nie można przyznać dodatek na dwójkę dzieci) następnie odczekała bym gdy dec. stanie się ostateczna (Mamy na to czas bo wniosek złożony w grudniu rozpatrzyć możemy do końca lutego.) Potem rozpatrzylabym wniosek który został złożony w gdydniu z tym ze potraktowalabym go jako aktualizacje w zakresie tylko dodatku z tyt. urlopu wychowawczego na syna J. Przyznając dodatek system przeliczy również zasiłki rodzinne w starym wniosku. W dec. napisałabym że na podstawie złożonego dnia ... wniosku aktualizacyjnego, zmieniam decyzję ... z dnia ... w ten sposób, że przyznaję dodatek od 23.12.2018 i zasiłek rodzinny od 01.01.2019 r. itd. A potem dopisalabym ze świadczenia przysługują łącznie ze świadczeniami przyznanymi decyzja .... z dnia ....
Karolin@
Starszy referent
Od: 17 sty 2019, 19:08
Zajmuję się: Śr

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x