Interpretacja art.5 ust.4c wychowawczy a zlecenie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 16 sty 2019, 15:59

Co w przypadku gdy kobieta jest zatrudniona na umowę o prace od 2006 r. a na urlopie wychowawczym jest od IX/18 u pracodawcy A. Po czym Pani od XI/18 poodejmuje umowę zlecenie u tego samego pracodawcy A i przebywa nadal na urlopie wychowawczym. Moje pytanie jest takie czy ja jej robię ciągłość i biorę dochód z 2017 r. z zatrudnienia na umowę o prace czy utracam z umowy o pracę i ustalam nowy dochód z zlecenia. Okres krótszy niż 3 miesiące i skłaniam się do literalnego podejścia do art5 ust4c. i robić ciągłość biorąc dochód za 2017 r. Pani z umowy zlecenie. Co wy na to ?
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 16 sty 2019, 18:42

Według mnie ciągłość. Utrata nastąpiła we wrześniu 2018, ale w listopadzie 2018 został uzyskany dochód u tego samego pracodawcy, więc przepisów o utracie i uzyskaniu nie stosuje się i musisz brać dochód za 2017.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 17 sty 2019, 9:46

Dzięki za odzew. Ale teraz piszę decyzje tej osobie i jak wczytałem się art.5 ust.4c "...że przepisów o utracie i uzyskaniu dochodu nie stosuje się do dochodu z tytułu zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej..." to mam wątpliwości. Bo ja u niej korzystam z art.3 pkt 23 c tylko z pkt 23 a. Pani nie utraca zatrudnienia tylko uzyskuje prawo do urlopu. Mam wątpliwość czy nie powinien jednak jej robić utraty dochodu z umowy o pracę i uzysku z obecnej umowy zlecenie. Tak się nad tym zastanawiam (może za dużo :)) bo to jest albo zł za zł albo pełne zasiłki.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 17 sty 2019, 12:57

Według mnie trzeba to tak odczytywać, że przepisów o utracie i [ponownym] uzyskaniu nie stosuje się do dwóch rodzajów dochodów uzyskanych: do zatrudnienia (innej pracy zarobkowej) i działalności gospodarczej. I skoro dochód z 2017 jest dochodem z tytułu zatrudnienia - to bez względu na sposób utraty tego dochodu (albo przez zakończenie zatrudnienia, albo przez uzyskanie urlopu wychowawczego) - będzie miał zastosowanie art. 5 ust. 4c. Urlop wychowawczy jest nierozerwalnie związany z zatrudnieniem i z niczym więcej.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 17 sty 2019, 13:05

Szarak pisze:Dzięki za odzew. Ale teraz piszę decyzje tej osobie i jak wczytałem się art.5 ust.4c "...że przepisów o utracie i uzyskaniu dochodu nie stosuje się do dochodu z tytułu zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej..." to mam wątpliwości. Bo ja u niej korzystam z art.3 pkt 23 c tylko z pkt 23 a. Pani nie utraca zatrudnienia tylko uzyskuje prawo do urlopu. Mam wątpliwość czy nie powinien jednak jej robić utraty dochodu z umowy o pracę i uzysku z obecnej umowy zlecenie. Tak się nad tym zastanawiam (może za dużo :)) bo to jest albo zł za zł albo pełne zasiłki.
tak bym zrobiła
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 17 sty 2019, 13:11

Trudno poszedłem za pierwszą myślą i jak mi pisał noteev. Jak się Pani nie spodoba to trudno napisze odwołanie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x