Nie zapomnieli:
Podstawowym warunkiem dla 25b jest niezłożenie deklaracji CEEB do 11 sierpnia 2022.25a. W przypadku posiadania informacji wskazujących, że osoba, która nie złożyła wniosku o wypłatę dodatku dla gospodarstw domowych, spełnia warunki jego przyznania wynikające z ustawy, wójt, burmistrz albo prezydent miasta może przeprowadzić wywiad środowiskowy w celu ustalenia prawa do dodatku dla gospodarstw domowych. W takim przypadku organ ten przyznaje dodatek w drodze decyzji administracyjnej z urzędu, bez konieczności składania wniosku oraz bez składania odpowiedniej deklaracji dokonuje wpisu źródła ciepła do centralnej ewidencji emisyjności budynków, jeżeli źródło nie było wcześniej zgłoszone do tej ewidencji. Przepis art. 25 ust. 2 stosuje się.
25b. Dodatek dla gospodarstw domowych przysługuje osobie w gospodarstwie domowym także w przypadku, gdy główne źródło ogrzewania gospodarstwa domowego, o którym mowa w ust. 1, nie zostało zgłoszone lub wpisane do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków, do dnia 11 sierpnia 2022 r., a w wyniku przeprowadzenia wywiadu środowiskowego ustalono, że źródłem ogrzewania tego gospodarstwa jest źródło, o którym mowa w ust. 1. Wpis do centralnej ewidencji emisyjności budynków dokonywany jest z urzędu bez konieczności składania odpowiedniej deklaracji.
ja mam za to masę spóźnialskich i nie wyobrażam sobie, że im mam dać odmowę, a Zenkowi spod sklepu mam wypłacić świadczenie, bo mu pracownik socjalny teraz wniosek wypełnił, potem zrobi wywiad i jeszcze do ceeb za niego wpisze a on tylko kasę przytuli.Gopsiara6 pisze: ↑07 lis 2022, 16:16Według mnie też się powinno należeć spóźnialskim. Tylko niech mnie ktoś oświeci po co mamy do nich chodzić na wywiad skoro złożyli deklarację? Bo rozumiem do tych co nie złożyli, żeby sprawdzić co mają i jak mają, ale do tych co się spóźnili ale widzimy w deklaracji co mają to bez sensu...
I nie wiem jak Wy, ale ja mam mnóstwo osób, które wpisały drewno w CEEB bo myślały, że nie będą musiały wymieniać pieca, albo twierdzą, że się pomyliły, albo twierdzą, że teraz palą węglem i wszyscy mi mówią, że skoro mamy chodzić na wywiady to żebym przyszła do nich i zobaczył, że mają węgiel i palą węglem...
Bez sensu, ale takiego szczególnego przypadku ustawodawca nie przewidział niestety (albo może chodziło jednak o jakąś formę kontroli). Plus jest taki, że deklarację można mieć ze sobą i w sumie wiesz z góry na co się nastawiać. Czy wprowadzać ją potem do CEEB jeszcze raz jeśli wszystko się zgadza? Niech decyzję podejmie wskazany w ustawie - jeśli wójt/burmistrz/prezydent nakaże wpisywać, to wpisywać i się nie przejmować.Gopsiara6 pisze: ↑07 lis 2022, 16:16Według mnie też się powinno należeć spóźnialskim. Tylko niech mnie ktoś oświeci po co mamy do nich chodzić na wywiad skoro złożyli deklarację? Bo rozumiem do tych co nie złożyli, żeby sprawdzić co mają i jak mają, ale do tych co się spóźnili ale widzimy w deklaracji co mają to bez sensu...
Niestety trzeba wziąć odpowiedzialność za własne decyzje. Mnóstwo osób "zapomniało" że pali węglem, a po 15 września cała Polska węglem stoi.Gopsiara6 pisze: ↑07 lis 2022, 16:16I nie wiem jak Wy, ale ja mam mnóstwo osób, które wpisały drewno w CEEB bo myślały, że nie będą musiały wymieniać pieca, albo twierdzą, że się pomyliły, albo twierdzą, że teraz palą węglem i wszyscy mi mówią, że skoro mamy chodzić na wywiady to żebym przyszła do nich i zobaczył, że mają węgiel i palą węglem...