Tak to wyjaśniają https://men.gov.pl/ministerstwo/informa ... dziec.html
ale dla mnie to nie jest logiczne. Już sama nie wiem jak powinno się to robić. Proszę o wypowiedź na ten temat wszystkich zainteresowanych. Potrzebuję potwierdzenia.
Ja biedny szary człowiek rozumuję to tak, zgadzacie się ????
"W przypadku wydania decyzji po 1 października należy jako podstawę udzielenia pomocy wskazać wyższy próg dochodowy, z zachowaniem zasady, iż pomoc za wrzesień mogą otrzymać wyłącznie uczniowie z kryterium dochodowym wynoszącym 456 zł/netto na osobę w rodzinie." - w decyzji piszemy, że na wrzesień było kryterium 456zł i się nie łapali a w związku z nowym kryterium się łapią i przyznaję od października.
"Jednocześnie w opinii Ministerstwa Edukacji Narodowej brak jest podstaw do weryfikacji dochodu po 1 października 2015 r. dla wniosków złożonych do 15 września 2015 r.[2] gdyż art. 90o cyt. ustawy w sposób jednoznaczny wskazuje, że wnioskodawca ma niezwłocznie powiadomić organ, który przyznał stypendium, o ustaniu przyczyn, które stanowiły podstawę przyznania stypendium szkolnego. Zatem w przypadku zmiany sytuacji materialnej w rodzinie wnioskodawca powinien o tym poinformować organ przyznający stypendium[3]." - nic sami nie przeliczamy bo to wnioskodawca powinien nas powiadomić o tym, że coś się u niego zmieniło
"Oznacza to, iż minimalne stypendium od 1 listopada 2015 r. nie może być niższe niż 80% kwoty 118 zł, tj. musi wynosić miesięcznie nie mniej niż 94,40 zł." - stypendium za wrzesień i październik po starych zasadach tj.: od kwoty 106zł, a listopad- grudzień od 118zł.
Nic nie przeliczmy sami, chyba, że zgłosi wnioskodawca. A ja dam od września do grudnia 80% z 118 zł bo przecież mogę dać więcej nie musi być to równo 80%
MEN przeredagował pismo, które wystosował w 2012 roku, kiedy też była zmiana kryteriów i kwot zasiłków rodzinnych.
Myślę, że już nikt nie będzie miał wątpliwości, że nie należy grzebać w dochodach ludzi i przeliczać im dochody po 1 października