pobiera śp a podjął pracę - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 29 lis 2013, 16:15

Witam!

Tyle wniosków do zrobienia a tu taki problem... Pan od ubiegłego roku pobiera świadczenie pielęgnacyjne z tutułu opieki nad synem, a teraz złożył wniosek na rodzinne i wyszło - pracował przez 3 miesiące na umowę o pracę i równoczeście pobierał śp. Aktualnie nie pracuje ale co teraz?

Uchylić całą decyzję czy tylko żądać zwrotu za te 3 m-ce a dalej niech pobiera?

Może ktoś pomoże.
~Marta

Napisano: 29 lis 2013, 16:24

żądać zwrotu za te 3 m-ce
~Elmer

Napisano: 29 lis 2013, 16:24

no tak nienależnie pobrane
~gops

Napisano: 29 lis 2013, 16:43

a uchylić decyzję? bo aktualnie cała rodzina jest bez dochodu i chodzą płacząc, że nic nie mają.
~Marta

Napisano: 29 lis 2013, 16:53

teraz płaczą ale jak oszukiwali to nie myśleli....
~karina

Napisano: 04 gru 2013, 16:46

Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak to zrobić? Myślę, że aby żadać zwrotu św. nienależnie pobranych za te 3 m-ce to muszę uchylić decyzję, ale proszę upewnijcie mnie.
~Marta

Napisano: 04 gru 2013, 17:45

wszcząć postępowanie
wydać decyzje uchylająca w części
ustalić nienależnie pobrane
poinformować stronę o możliwości wynikających z art. 30 ust. 9, zbadać wywiadem sytuację rodzinną strony

i: albo rozłożyć na raty, albo umorzyć.
jeśli chodzi o terminy_odsyłam do KPA i naszej ustawy
~hmm. .

Napisano: 05 gru 2013, 10:16

u nas facet napisał, że nie wiedział, że nie może pracować, odwołał się i SKO umorzyło postępowanie.... dodam, że mamy w pouczeniu całą definicję utraty, uzysku,, że zmiany należy zgłaszać, że jak sie podejmie pracę to należy zgłosić.... samego pouczenia 2 strony....a SKO nam napisało, że (przekładając) mieliśmy napisać \" jeżeli Pan wnioskodawca (tu imię i nazwisko) podejmie pracę to musi to zgłosić, wnioskodawca (tu imię i nazwisko) pobierający świadczenie nie może podjąć żadnej pracy\", no rzesz orzeszku... :( i facet pracował i pobierał ŚP i jeszcze 200 kazali rozpatrzyć...
~Iza

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x