pobierany specjalny zasiłek opiekuńczy a złożony wniosek o świadczenie pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 02 mar 2021, 12:52

Witam, osoba pobiera SZO w związku ze sprawowaną opieką nad małżonką. Osoba ta złożyła wniosek o ŚP. Wraz z tym wnioskiem złożyła oświadczenie że wnosi o ustalenie prawa do ŚP poprzez zamianę mi prawa do SZO. Jednocześnie osoba wniosła by ta zamiana nastąpiła dopiero po ustaleniu prawa do ŚP. Została wydana odmowa; powód: niepełnosprawność osoby powstała po 25. roku życia i osoba sprawująca opiekę ma ustalone prawo do SZO. Osoba odwołała się. SKO uchyliło i przekazało do ponownego rozpatrzenia. Co dalej robić? Czy mieli Państwo taki przypadek
iza1407
Stażysta
Od: 26 sty 2021, 14:27
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 02 mar 2021, 13:47

Ale SKO dało Ci wskazówki i zalecenia - więc się zastosuj do nich.
Nie znamy treści uzasadnienia decyzji SKO więc co możemy Ci podpowiedzieć.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 02 mar 2021, 14:32

to jest mój pierwszy przypadek i bardzo się stresuje. W uzasadnieniu SKO najpierw pisze że pobieranie SZO nie uniemożliwia ubieganie się o ŚP zgodnie z art. 27 ust. 5 ust. o św. rodz. czyli że strona ma prawo wyboru i Organ nie może wymagać aby strona zrezygnowała Pan składając wniosek oświadczył że chce zamienić SZO na ŚP po uprzednim ustaleniu prawa do ŚP.
Pod koniec uzasadnienia SKO pisze że w oparciu o jasno wyrażoną wolę strony Organ powinien wygasić świadczenie w postaci SZO. Więc nie wiem co w końcu zrobić. Czy ma złożyć oświadczenie że rezygnuje z SZO w dacie przyznania ŚP czy jak
iza1407
Stażysta
Od: 26 sty 2021, 14:27
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 02 mar 2021, 15:34

Najlepiej dla strony to złożyć oświadczenie woli o zakończeniu SZO np. do 28 lutego a od 01-03 niech składa wniosek o ŚP... nie ma możliwości jak mi przyznacie to ja rezygnuje... albo w prawo albo w lewo...
Zjem Ci Chleb
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 07 lip 2009, 15:01
Zajmuję się:

Napisano: 15 cze 2021, 11:53

I co dalej??
W moim przypadku strona złożyła wniosek o śp oświadczyła, że na podstawie przepisu art. 27 ust 5 ustawy o świadczeniach rodzinnych (dokonując wyboru świadczenia) w celu spełnienia przesłanek do przyznania jej świadczenia pielęgnacyjnego rezygnuje z ustalanego prawa do szo, tym samym na podstawie art. 155 KPA wnosi o uprzednie uchylenie aktualnie obowiązującej decyzji ustalającej prawo do SZO ze skutkiem na ostatni dzień miesiąca poprzedzającego miesiąc złożenia niniejszego wniosku.
jednocześnie w kolejnym punkcie wniosła o uchylenie w/w decyzji na końcowym etapie postanowienia, po ustaleniu spełnienia przez nią wszelkich pozostałych przesłanek do przyznania świadczenia pielęgnacyjnego, niewstrzymywanie wypłacania specjalnego zasiłku opiekuńczego w okresie procedowania i dokonanie potrącenia tego świadczenia w tym zakresie z przyznanego świadczenia pielęgnacyjnego.

Co teraz powinnam zrobić?
uchylić szo? jeśli tak to jaka podstawa prawna? czy od razu odmówić na podst. art. 17 ust5b??
Wiesław84
Praktykant
Od: 15 cze 2021, 11:10
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne i opiekuńcze

Napisano: 15 cze 2021, 13:39

Mam taki sam przypadek (pewnie pisane przez kancelarię prawną) i taką samą decyzję SKO. Mi nasza pani mecenas kazała uchylić decyzję na SZO z końcem maja i przyznać świadczenie pielęgnacyjne od czerwca. Jeśli nie pasuje stronie termin przyznania to niech się jeszcze raz odwoła bo wg niej nie można nic wyrównywać bo wtedy jest zbieg świadczeń które się wykluczają.
Maria3
Praktykant
Od: 13 cze 2017, 15:39
Zajmuję się: ŚR/FA

Napisano: 15 cze 2021, 15:23

tak przez kancelarię wniosek złożony, tylko że ja jeszcze sprawy w SKO nie miałam, świeży wniosek póki co dałam zlecenie przeprowadzenia wywiadu, tylko nie wiem co z tym SZO zrobić... Miał ktoś jeszcze takie przypadki?
Wiesław84
Praktykant
Od: 15 cze 2021, 11:10
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne i opiekuńcze

Napisano: 16 cze 2021, 11:27

Ja miałam. SKO kazało wypłacić z wyrównaniem od dnia złożenia wniosku.
monO
Referent
Od: 19 maja 2020, 10:45
Zajmuję się: fa/sr

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x