pobyt męża za granicą w 2016r. wykazał dopiero US-co teraz? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 27 wrz 2017, 9:43

Pani złożyła wniosek na 500+, na pierwsze dziecko. Po pobraniu dochodów okazało się, że mąż przebywał za granicą w 2016roku, co nie zostało nam zgłoszone. Nie jest w stanie nam nic udokumentować, ponieważ sądzi, że nie ma z nim kontaktu. Na nowy okres dostała decyzję odmowną w związku z przekroczeniem dochodu.
Co zrobić w takiej sytuacji? Jakie pismo wystosować do ROPS? Pewnie będzie do zwrotu. Miał ktoś podobny przypadek?
referent500+
Praktykant
Od: 27 wrz 2017, 9:35
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 27 wrz 2017, 19:05

Jeśli pobierała w tamtym okresie świadczenie, to wysyłasz do ROPS zapytanie o koordynację.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 28 wrz 2017, 8:25

Ja dzwoniłam do pani zeby zapytać ile to trwało i zeby przyniosła potwierdzenie czy to jest aktualne i zeby umowe przyniosła a ona z buzia do mnie ze na co wam to, to było w tamtym roku i ze nic nie bedzie przynosic jak chcemy to sami mmay dzwonic za granice i sie dopytac itp..i co w takim przypadku zrobic?Na ROPS jak wysle jak nie wiem gdzie pracował?
kasia1990
Stażysta
Od: 16 mar 2017, 10:24
Zajmuję się: SW

Napisano: 28 wrz 2017, 8:40

My mamy przypadek taki: pani nigdy nic nie miała oświadczenia pisała, że nie ma dochodu mąż krusu nie płaci nie ubezpieczony, nigdzie nie pracuje. Przy weryfikacji wyszedł dochód osiągnięty za granicą i to bardzo duży, więc sprawdziłyśmy również rok 2015 i 2014 i to samo wyszło. Co teraz? Najpierw ROPS? Kto powinien dochodzić nienależnie pobranych. Chodzi o 500+ i zasiłki rodzinne, a nawet i stypendium szkolne...
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x