Pobyt męża za granicą - wątpliwości - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 18 lip 2019, 10:34

Pani X do tej pory pobierała SW decyzjami wojewody na 2-gie dziecko (mąż w Niemczech od lat - aktualna decyzja wojewody przyznająca do k. września 2019 r. na 2-gie dziecko). Nagle ni z gruchy ni z pietruchy Pani X składa w lipcu elektroniczny wniosek na 1-sze dziecko i nie zaznacza słynnej kratki o pobycie zagranicznym. Żadna informacja w tzw. międzyczasie o ewentualnym powrocie męża Pani X do Polski do nas nie wpłynęła. Mam wątpliwości - wzywam stronę do wyjaśnień i złożenia dodatkowego pisemnego oświadczenia w tej sprawie. Powołuję się na art. 19 ust. 1 i ust. 2 oraz art. 20 ust. 2 ustawy, pod rygorem nierozpatrzenia wniosku - dobrze myślę???? - czy również art. 23 ust. 1a ustawy ma tu zastosowanie???

Odnoszę wrażenie, że skoro kryterium już nie obowiązuje a we wniosku nie ma drugiego rodzica (zniknęła też z ustawy definicja rodziny) wielu klientów czuje się "zwolniona" z obowiązku podania informacji o pobycie męża/żony/drugiego rodzica za granicą... Mam kilka takich przypadków...
Kr.
Referent
Od: 12 sty 2015, 16:25
Zajmuję się:

Napisano: 18 lip 2019, 11:06

Kr. pisze:Pani X do tej pory pobierała SW decyzjami wojewody na 2-gie dziecko (mąż w Niemczech od lat - aktualna decyzja wojewody przyznająca do k. września 2019 r. na 2-gie dziecko). Nagle ni z gruchy ni z pietruchy Pani X składa w lipcu elektroniczny wniosek na 1-sze dziecko i nie zaznacza słynnej kratki o pobycie zagranicznym. Żadna informacja w tzw. międzyczasie o ewentualnym powrocie męża Pani X do Polski do nas nie wpłynęła. Mam wątpliwości - wzywam stronę do wyjaśnień i złożenia dodatkowego pisemnego oświadczenia w tej sprawie. Powołuję się na art. 19 ust. 1 i ust. 2 oraz art. 20 ust. 2 ustawy, pod rygorem nierozpatrzenia wniosku - dobrze myślę???? - czy również art. 23 ust. 1a ustawy ma tu zastosowanie???

Odnoszę wrażenie, że skoro kryterium już nie obowiązuje a we wniosku nie ma drugiego rodzica (zniknęła też z ustawy definicja rodziny) wielu klientów czuje się "zwolniona" z obowiązku podania informacji o pobycie męża/żony/drugiego rodzica za granicą... Mam kilka takich przypadków...
U mnie to samo. Mam też takich, którzy myślą że jeśli do tej pory wnioski składał ten przebywający za granicą to na nowy okres wystarczy że wniosek złoży drugi rodzic i bam! Przechytrzyli system :D
rachela
Stażysta
Od: 15 mar 2016, 21:58
Zajmuję się:

Napisano: 18 lip 2019, 12:02

A jeśli współmałżonek (ale nie ojciec pierwszego dziecka) przebywa za granicą? w takiej sytuacji również organem właściwym jest wojewoda - zgadza się?
Kr.
Referent
Od: 12 sty 2015, 16:25
Zajmuję się:

Napisano: 18 lip 2019, 15:08

Kr. pisze:A jeśli współmałżonek (ale nie ojciec pierwszego dziecka) przebywa za granicą? w takiej sytuacji również organem właściwym jest wojewoda - zgadza się?
Zgadza się
rachela
Stażysta
Od: 15 mar 2016, 21:58
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x