Przyjąłem wniosek małżeństwa Gruzińskiego z dwójką dzieci. Dołączyli do wniosku karty pobytu ale na "pobyt tolerowany". Dodam że mąż jest zatrudniony na umowę o pracę, żona zarejestrowana jako bezrobotna, dzieci uczą się w szkołach, ale
włosy na głowie mi się zjeżyły jak zobaczyłem że w art. 1 ust. 2 nie ma tego przypadku (pobyt tolerowany). nie znalazłem też umowy dwustronnej z Gruzją.
Czy muszę dać decyzję odmowną? Może pobyt tolerowany pozwala na pobieranie świadczeń rodzinnych. Podpowiedzcie dobrzy ludzie.
pobyt tolerowany - Gruzini
Re: pobyt tolerowany - Gruzini
•cudzoziemiec przebywający na terytorium Polski na podstawie zezwolenia na osiedlenie się, zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Wspólnot Europejskich, zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony udzielonego w związku z okolicznością, o której mowa w art. 53 ust. 1 pkt 13 ustawy z dnia czerwca 2003 r. o cudzoziemcach (Dz.U. nr 128, poz. 1175 z późn. zm.), zgody na pobyt tolerowany lub w związku z uzyskaniem w Polsce statusu uchodźcy, jeżeli zamieszkują łącznie z członkami rodzin na terytorium Polski. Świadczenia rodzinne przysługują wymienionym osobom, jeżeli zamieszkują na terytorium RP przez okres co najmniej 1 roku przed złożeniem wniosku oraz przez okres zasiłkowy, w którym otrzymują świadczenia rodzinne.
znaczka wyciągnęła to z jakiegoś archiwum, bo nasza ustawa nie przewiduje pomocy dla osoby mającej pobyt tolerowany
też tak pomyślałem ale miałem jeszcze nadzieje że coś jest na temat.
Oprócz pobyt tolerowany - Gruzini - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
jak liczyć?
Elmer plis jak przeliczyć dochód z renty
ODKIEDY PRZYZNAĆ
gospodarstwo a śp.
proste pytanko, dochód z gosp. rolnego /sygnity/
odsetki
pełnoletnia osoba ucząca
pomocy
EZAR nie chce przyznać dod. na rozp.
kilka umów jak postępujecie?? proszę o pomoc
Uzysk