Pochopnie przyznany asystent - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 23 sty 2017, 0:55

Witam,

jestem asystentem z krótkim stażem pracy i bardzo proszę o opinię w następującej sprawie. Na wniosek pracownika socjalnego została przydzielona mi rodzina. Podczas moich wizytacji nie zaobserwowałam, aby matka miała problemy wychowawcze i potrzebowała wsparcia asystenta, gdyż sama doskonale sobie radzi z dziećmi (zresztą do podobnych stwierdzeń doszła po jakimś czasie reszta załogi). Moje pytanie brzmi co zrobić w przypadku, gdy asystent został przydzielony ,,na wyrost"? Czy mogę sporządzić ocenę sytuacji rodziny i na jej podstawie stwierdzić, że współpraca z rodziną nie jest konieczna i ją zakończyć? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie :).

Pozdrawiam
Modraszka
Praktykant
Od: 23 sty 2017, 0:39
Zajmuję się: ŚR, DM

Napisano: 23 sty 2017, 10:54

Musisz przywyknąć do takich sytuacji. Tak naprawdę to kierownik decyduje o rozpoczęciu i zamknięciu współpracy z rodziną. Ja mam wiele takich rodzin gdzie współpraca jest niepotrzebna.
PS
Wiele rodzin jest straszonych sądem jak nie nie wyrażą zgody na współpracę z asystentem. Bardzo ciężko jest z takimi rodzinami pracować. Ale co my mamy do powiedzenia nic - albo wykonujesz polecenia albo do widzenia.
róża

Napisano: 25 sty 2017, 1:42

Dziękuję za wypowiedź :). Ze strony kierownika również otrzymałam zielone światło. Mam tylko dylemat jeśli chodzi o stronę formalną...
Modraszka
Praktykant
Od: 23 sty 2017, 0:39
Zajmuję się: ŚR, DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x