podanie o umorzenie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 20 sie 2015, 10:55

Dłużnik złożył podanie o umorzenie załegłości. Jestem OWD dłużnika. Czy muszę wezwać go na wywiad czy mogę bazować na wywiadzie który przeprowadziłam z nim 31.03.2015r.
ewelina3

Napisano: 20 sie 2015, 11:15

Ustaliłabym z jakiego powodu dłużnik chce umorzenia. Jeśli dłużnik wnioskuje o umorzenie w związku ze swoją sytuacją rodzinną i dochodową to nie jesteś właściwa do rozpatrzenia wniosku.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 20 sie 2015, 11:18

w podaniu podał brak stałego zatrudnienia oraz to że we wrześniu wstępuje w nowy związek małżeński :)
w okresię 2013/2014 byłam OWD i OWW i dłużnik chce umorzenia właśnie tych zaległości jakie wtedy powstały. Teraz jestem tylko OWD. RR co byś zrobił/a??
ewelina3

Napisano: 20 sie 2015, 11:21

też mi wczoraj dłużnik złożyl takie podanie
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 20 sie 2015, 11:25

Zauważyć należy, iż sprawa dotycząca umorzenia należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego łącznie z odsetkami w całości lub w części, odroczenia terminu płatności albo rozłożenia na raty, o której mowa w art. 30 ust. 2 cyt. ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów jest sprawą administracyjną powiązaną z uprzednim orzeczeniem przez organ właściwy wierzyciela, po zakończeniu okresu świadczeniowego lub po uchyleniu decyzji w sprawie przyznania świadczeń z funduszu alimentacyjnego, decyzji administracyjnej w sprawie zwrotu przez dłużnika alimentacyjnego należności z tytułu otrzymanych przez osobę uprawnioną świadczeń z funduszu alimentacyjnego (art. 27 ust. 1 tej ustawy).

Oznacza to, że następcza tj. po wydaniu tego orzeczenia, zmiana miejsca zamieszkania przez wierzyciela, nie ma wpływu na właściwość tego organu. W tej sprawie pozostaje bowiem właściwy organ, który wydaną przez siebie decyzją zobowiązał dłużnika do zwrotu świadczenia alimentacyjnego, świadczonego w jego zastępstwie.
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/199E1BCC53

Uważaj, nie zdziwię się jak SKO lub Sąd uchylą Twoją decyzję bo nie jesteś już OWW. Różne, dziwne wyroki również w tej sprawie zapadają.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 sie 2015, 11:40

anetag pisze:też mi wczoraj dłużnik złożyl takie podanie
i co teraz zrobić wezwać znowu na wywiad czy kierować się wywiadem przeprowadzonym w marcu??? a może jeszcze coś innego robicie??
ewelina3

Napisano: 20 sie 2015, 11:45

ewelina3 pisze:i co teraz zrobić wezwać znowu na wywiad czy kierować się wywiadem przeprowadzonym w marcu???
Jeśli dłużnik złożył ponownie podanie w sprawie wcześniej już przez Ciebie rozstrzygniętej, rozeznajesz się w sytuacji dochodowej i rodzinnej dłużnika i jeśli nic nie uległo zmianie - art. 105Kpa.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 sie 2015, 11:46

no co ty, nie kierujesz się tymi dokumentami, które masz socjalni mają przeprowadzić rodzinny wywiad środowiskowy i ustalić sytuacje dłużnika. A co byś zrobiła gdyby takie podanie złożył dłużnik, którego wierzyciele już nie pobierają świadczeń, też byś się kierowała tym co masz w dokumentach?
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 20 sie 2015, 12:15

anetag pisze:no co ty, nie kierujesz się tymi dokumentami, które masz socjalni mają przeprowadzić rodzinny wywiad środowiskowy i ustalić sytuacje dłużnika. A co byś zrobiła gdyby takie podanie złożył dłużnik, którego wierzyciele już nie pobierają świadczeń, też byś się kierowała tym co masz w dokumentach?
No gdybym nie miała danych to bym występowała ale mam te dane z końca marca :( nie wiem co zrobić.
Wpływ zaświadczenia mam 7 sierpnia a dopiero wróciłam z urlopu i nie wiem za co mam się zabrać bo czas goni :(
Gość

Napisano: 20 sie 2015, 12:17

anetag a na jaki art powołujesz się do pomocy społecznej o wywiad? . W ustawie o pomocy osobom uprawnionym do alimentów nie ma nic o tym :(
ewelina3

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x