podjęcie pracy podczas przebywania na urlopie wychowawczym p - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 15 sty 2018, 18:39

Pobyt w żłobku czy w przedszkolu nie jest przeszkodą w wypłacaniu dodatku. Nowelizacja ustawy zdaje się z 2009 r. o tym przesądziła.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2018, 18:41

W nawiązaniu do tematu. Czy miał kto kiedy przypadek żeby osoba pobierająca dodatek była panią sędzią na meczach (a co za tym idzie przy ustaleniu dochodów jest masa umów o dzieło i rachunków i pitòw)
Złożyła oświadczenie, że sędziowanie nie zakłóca opieki nad dzieckiem itd.
Małopolska/OPS/Sygnity
Ragnar
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 22:32
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 15 sty 2018, 19:05

Miałem kiedyś przypadek, że pani była na wychowawczym i przed świętami pomagała przy sprzedaży ryb. Napisała mi oświadczenie, że bedzie to robić przez trzy dni w okresie przedświątecznym, po 2 godziny dziennie. Uwzględniłem usprawiedliwienie i przyznałem dodatek :)
W Twoim przypadku, dałbym jej spokój jeśli jeździ na mecze raz na tydzień (lub rzadziej) i zajmuje jej to kilka godzin niedzielnego popołudnia ;)
Decyzja jednak należy do Ciebie.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2018, 19:33

Też tak myślę. Po prostu w ramach tego wątku od razu mi się ten wniosek przypomniał i bylem ciekaw co myślą inni. Dzięki za odpowiedź
Małopolska/OPS/Sygnity
Ragnar
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 22:32
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 15 sty 2018, 22:00

ja mam pania na dodatku wychowawczym i uczy w szkole policelane w weekend co 2 tygodnie napisała mi oświadczenie że nie koliguje jej to ze sprawowaniem opieki wiec przyznałam :)
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Napisano: 16 sty 2018, 11:00

ocena czy koliduje czy nie koliduje nie nalezy do klienta, on oswiadcza co robi, gdzie , jak dlugo itd. i my oceniamy - to do nas nalezy decyzja czy uznajemy,ze wykonywanie danej pracy powoduje zaprzestanie sprawowania osobistej opieki czy nie powoduje... dlatego, jak dla mnie, takie oswiadczenie strony, ze jej zdaniem nie koliduje, to psu na bude :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 16 sty 2018, 11:48

Oczywiście. Przecież strona zawsze oświadczy, że nie koliduje jeśli będzie mogła otrzymać pieniądze.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 17 sty 2018, 12:21

Tak sobie pomyślałem co do kontynuowania urlopu wychowawczego udzielonego przez pracodawcę po podjęciu zatrudnienia przez pracownika a kontynuowaniem dodatku z tyt. urlopu a podjęciem zatrudnienia.
Klient podejmuje zatrudnienie w trakcie urlopu i go nie traci.
Klient podejmuje zatrudnienie w trakcie urlopu i traci prawo do dodatku.
Czy to troszku nie powinno iść jednym torem...
Oczywiście każdy odpowiada za swoje dec.
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 17 sty 2018, 12:50

Bo zgodnie z przepisami traci tylko wtedy jeśli praca koliduje z opieką, już z samej treści przepisu wynika, że organ to musi ustalić i podjąć decyzję.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 17 sty 2018, 14:01

Ja tego nie podważam i nie kwestionuję tylko w jednym (praca pierwotna) i drugim (dodatek) nie może wykonywać pracy która uniemożliwia sprawowanie osobistej opieki a my w przypadku jednej osoby uchylamy prawo do dodatku bo podjęła zatrudnienie i nie sprawuje opieki w trakcie pobierania dodatku, natomiast pracodawca który udzielił tej samej osobie urlopu nie uchyla do urlopu prawa - potwierdzając tym samym że jednak nowo podjęta praca nie koliduje ze sprawowaniem osobistej opieki. Jak to pogodzić?
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x