podjęcie pracy w Polsce mąż za granicą.

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
jusia2001
Referent
Zajmuję się: ŚW,DM,KDR,CZP,
Kontakt:

podjęcie pracy w Polsce mąż za granicą.

Post autor: jusia2001 »

Hej proszę Was o pomoc.
Co zrobić w sytuacji gdy małżeństwo nie pobiera żadnych świadczeń w Polsce. Mąż wyjeżdża za granicę do Norwegii od paru lat a małżonka podjęła pracę w Polsce od stycznia. Czy w takiej sytuacji małżonka powinna składać wniosek o świadczenie wychowawcze w Polsce na drugie dziecko??? Wszystkie świadczenia na dzieci pobierają zza granicy. Mają dwoje dzieci.
MOPS7
Praktykant
Zajmuję się: śR ŚW
Kontakt:

Re: podjęcie pracy w Polsce mąż za granicą.

Post autor: MOPS7 »

niech Pani złoży wniosek na pierwsze i drugie dziecko i wyślij to do wojewody niech zbadają czy się należy czy nie :D :D :D
Natalia.św
Starszy referent
Zajmuję się: Św
Kontakt:

Post autor: Natalia.św »

u nas nie składali wniosków, teraz jak zagraniczny organ potrąca to 500,00 zł to jest problem i przychodzą z pretensjami, że ich nikt nie informował
jusia2001
Referent
Zajmuję się: ŚW,DM,KDR,CZP,
Kontakt:

Post autor: jusia2001 »

to myślicie żeby najlepiej złożyła wniosek u nas i wysłać do wojewody??? ja tez myślałam żeby poinformowała urząd wojewódzki o rozpoczęciu pracy. zawsze jak jeden rodzic pracuję za granicą to urząd wysyła papiery do drugiego
nie wiem co będzie właśnie lepsze
ODPOWIEDZ