podjęcie zatrudnienia a pobierany SZO

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
iza1407
Stażysta
Zajmuję się: świadczenia rodzinne
Kontakt:

podjęcie zatrudnienia a pobierany SZO

Post autor: iza1407 »

Przy wprowadzaniu wniosku na nowy okres zasiłkowy wyszło mi że Pani ma zawartą umowę zlecenia od 30 lipca 2021 do nadal. Pobiera SZO. Wezwałam do złożenia wyjaśnień. Twierdzi że pracowała tam tylko 1 dzień - tego 30 lipca 2021r.
Wystąpiłam z wnioskiem o udostępnienie danych osobowych do pracodawcy. Wydał zaświadczenie że ta Pani była zatrudniona na podstawie umowy zlecenia od 30 lipca 2021 roku do 30 września 2021 roku, natomiast świadczyła usługi zgodnie z zawartą umową zlecenia tylko 30 lipca 2021 roku.
Dodam że zerwanie umowy zlecenia nastąpiło dopiero gdy zaczęłam wzywać do wyjaśnień.
Z weryfikacji na składkach zdrowotnych od 30 lipca 2021 roku do 30 września 2021 roku.
Za jaki okres naliczyć NP w sprawie pobieranego SZO? I czy żądać dochodu netto za sierpień 2021 roku do przeliczenia w sprawie ZR?
ODPOWIEDZ