podpowiedzcie dobre Duszyczki. problem z przyznaniem rodzinn - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 18 lis 2015, 18:42

Witam,
Mam wątpliwości z przyznaniem zasiłku rodzinnego.

Przypadek I. Kobieta ma dziecko z poprzedniego związku i nie ma na to dziecko zasądzonych alimentów. Później wychodzi za mąż ma jedno wspólne dziecko z mężem. Daje do składu rodziny męża i jego dochód. Wnioskuje na jedno i na drugie dziecko o zasiłek . Czy mogę przyznać zasiłek rodzinny na to dziecko z poprzedniego związku mimo że nie ma alimentów???.

Przypadek II.
Kobieta w związku małżeńskim troje dzieci z mężem. Mimo że nie ma rozwodu, mąż zaprzecza ojcostwa na dwoje dzieci, kobieta przynosi zmienione akty urodzenia dwójki dzieci z innym imieniem i nazwiskiem ojca. Czy w składzie rodziny musi dawać cały czas męża jak nie ma rozwodu i mogę płacić zasiłek na jedno wspólne dziecko z mężem i na dwoje ze zmienionym aktem urodzenia. Dodam,że nie ma zasądzonych alimentów na tą dwójkę ??

Bardzo Was wszystkich proszę o podpowiedz.
milenkamm
Stażysta
Od: 31 gru 2009, 13:20
Zajmuję się:

Napisano: 19 lis 2015, 8:39

2 x tak
bogusik

Napisano: 19 lis 2015, 8:47

A na przyszłość proponuję wbić sobie do głowy, że alimenty są niezbędne do przyznania ZR tylko gdy osoba spełnia warunki uznania za osobę samotnie wychowującą dziecko, czyli m. in. ma określony stan cywilny. Osoba w związku małżeńskim, niezależnie czy mężem jest ojciec dzieci czy inny kosmita nigdy tej definicji nie spełni.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x