Witajcie ! Pani dnia 25 sierpnia 2019 r. przeprowadziła się na mój teren i wynajęła domek jednorodzinny.
Logiczne, nie ma żadnych wydatków, bo dopiero tam zamieszkała. Umowa najmu, czynsz 500 zł + wszystkie opłaty prąd, woda śmieci.
I teraz moje pytania:
1) Wniosek dopiero mogę przyjąć we wrześniu włącznie z opłatami za wrzesień?
2) Czy mogę wyliczyć kWh z faktury, która jest wystawiona na właściciela? Wtedy nie należy się dodatek energetyczny dla Pani, która wynajmuje?
2) Woda jest również na właściciela, nie mogę tego liczyć jako wydatek?
3) I ostatnie pytanie, co z dodatkiem mieszkaniowym? Czy mogę cały wypłacić wnioskodawcy? Czy muszę dzielić na zarządce? I Czy wniosek muszę mieć podpisany przez zarządcę, tj. właściciela domu?
Bardzo proszę o pomoc..
Podpowiedzcie, pierwszy taki przypadek.
-
- Referent
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Re: Podpowiedzcie, pierwszy taki przypadek.
1. zależy od kiedy umowa najmu...ale chyba bezpieczniej bylo by we wrzesniu wniosek złożyc. Za sierpien chyba wydatków na ten lokal nie poniosla.
2.faktura moze byc na wlasciciela lokalu...i mozesz wyliczyc cene brutto z kWh, nawet musisz:)Dodatek energetyczny nie nalezy sie.
3.Woda na wlasciciela ale w umowie jest,ze ona ponosi wydatki za wode tez...jezeli wiec ona placi rachunek nalezy wliczyc do wydatkow.
4.ja dodatek mieszkaniowy wypłacam wnioskodawcy...kwestia umowy i dogadania sie z wlascicielem lokalu. Wnioskodawca sklada oswiadczenie i podaje konto na ktore ma pojsc dodatek mieszkaniowy. Jezeli on rozlicza sie z wlascicielem mieszkania...to dlaczego nie przelac mu calosci dodatku:) Takie moje zdanie:)
Wniosek podpisany przez wnioskodawce...zarzadca...wlasciciel podpisal umowe z wnioskodawca i to chyba wystarczy.Ale jesli wlasciciel podpisze wniosek i wstawi wydatki za miesiac...to tez chyba zle nie bedzie:)
2.faktura moze byc na wlasciciela lokalu...i mozesz wyliczyc cene brutto z kWh, nawet musisz:)Dodatek energetyczny nie nalezy sie.
3.Woda na wlasciciela ale w umowie jest,ze ona ponosi wydatki za wode tez...jezeli wiec ona placi rachunek nalezy wliczyc do wydatkow.
4.ja dodatek mieszkaniowy wypłacam wnioskodawcy...kwestia umowy i dogadania sie z wlascicielem lokalu. Wnioskodawca sklada oswiadczenie i podaje konto na ktore ma pojsc dodatek mieszkaniowy. Jezeli on rozlicza sie z wlascicielem mieszkania...to dlaczego nie przelac mu calosci dodatku:) Takie moje zdanie:)
Wniosek podpisany przez wnioskodawce...zarzadca...wlasciciel podpisal umowe z wnioskodawca i to chyba wystarczy.Ale jesli wlasciciel podpisze wniosek i wstawi wydatki za miesiac...to tez chyba zle nie bedzie:)
Oprócz Podpowiedzcie, pierwszy taki przypadek. - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
dochód czy nie....oszczędnosci
powołujecie się...RODO..... tak?
Wstrzymanie decyzji - nie uregulowanie zaległości
prośba o wyjaśnienie art 6.2 DM
jakie są aktualne dzienniki ustaw meszkaniowy i energetyczny
proszę o wyjaśnienie ............
KIEDY DAJECIE KLAUZULĘ O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH?????
Pomocy dlaczego wychodzi mi inaczej ???
Oświadczenie o metrach z wyszczególnieniem konkretnych pomie
Prośba o pomoc w wyliczeniu dodatku.
osoba leżąca a dodatkowe metry
13 sta emerytura?? POMOCY!!!!!!!!
proszę o opinię waszą dot. opłaty za odpady
zwrot dodatku mieszkaniowego-od kogo go żądać?
składa zdrowotna dla bezrobotnego
bardzo proszę o sprawdzenie wyliczenia dodatku !!!