Tom. pisze: 03 sty 2025, 10:16u mnie do starych SPNa podstawie art. 63 ust. 1 - 3, ust. 5 ustawy o świadczeniu wspierającym /Dz. U. z 2023 r. poz. 1429 z późn. zm./ oraz na podstawie art. 17 ust. 3a - 3d i art. 32 ust. 1 - 1d ustawy z dn. 28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych (t.j. Dz. U. 2023 poz. 390 z późn. zm. w brzmieniu obowiązującym na dzień 31 grudnia 2023) w związku z obwieszczeniem Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 6 listopada 2024 r. (M.P. z 2024 r. poz. 967) oraz na podstawie art. 104 i art. 163 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 Kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz.U. z 2024 r. poz. 572) a także na podstawie upoważnienia Prezydenta xxx do wydawania decyzji w sprawach świadczeń rodzinnych, po rozpatrzeniu z urzędu sprawy
podstawa prawna do zmiany wysokości SP 2025r.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: SR, FA, SW
- Kontakt:
Re: podstawa prawna do zmiany wysokości SP 2025r.
a art. 163 kpa ma być też?
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
wszędzie tam gdzie przywołujemy 32 uosr dokładamy 163kpa
-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
Pytanie do świadczeń pielęgnacyjnych przyznanych przez SKO
czy w orzekam piszecie zmienić kwotę świadczenia przyznanego przez SKO nr dec .....????
czy w orzekam piszecie zmienić kwotę świadczenia przyznanego przez SKO nr dec .....????
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne
- Kontakt:
U nas SKO wydaje decyzje bez kwoty świadczenia, więc ja tych decyzji nie zmieniam, daję tylko informacje o zmianie wysokości świadczenia.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
Czy decyzja tylko w systemie w dla klienta zawiadomienie o wysokości świadczenia?ElciaB pisze: 10 sty 2025, 14:51 U nas SKO wydaje decyzje bez kwoty świadczenia, więc ja tych decyzji nie zmieniam, daję tylko informacje o zmianie wysokości świadczenia.
ja co roku robię - decyzja z decyzji - i wysyłam do osoby.
jakiś czas temu na jakimś forum na fb mi przemknęło ... i stad moje pytania o opinie
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
jak odpowiednio sformułujesz treśc orzeczenia pierwszej decyzji to potem można nie robić decyzji zmieniających
ALE ponieważ i tak w takiej sytuacji należałoby wysłać jakies info o zmianie kwoty wg mnie jest to bez sensu
ALE ponieważ i tak w takiej sytuacji należałoby wysłać jakies info o zmianie kwoty wg mnie jest to bez sensu
Oprócz podstawa prawna do zmiany wysokości SP 2025r. - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
sprawozdanie kwartalne
nowe SP - składki
zmiana kwoty ŚP - składki
Składki ZUS- pilne
Świadczenie pielęgnacyjne - składka ZUS
świadczenie pielęgnacyjny stare i nowe
Proszę o podpowiedź. Pogubiłam się
Świadczenie pielęgnacyjne na starych zasadach a orzeczenie z ZUS
do kiedy świadczenie pielęgnacyjne
Zasiłek pielęgnacyjny a dziecko w pieczy zastępczej
e-doręczenia wysyłanie pism i decyzji
jak liczyć ha?