podwójne alimenty - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 28 lip 2014, 10:08

Dziewczyna ma płacony fundusz alimentacyjny na dziecko, dłużnik w kwietniu uregulował wszystkie zaleglości i od maja przelewał pieniądze na konto wierzycielki i my rownoczesnie płacilismy fundusz, co w takiej sytuacji?? żądać od niej zwrotu czy to rola komornika??
Zosia---

Napisano: 28 lip 2014, 10:51

Nikt nie podpowie?
Gość

Napisano: 28 lip 2014, 12:35

NP dla wierzycielki, to wy robicie tj. decyzje
dobry duszek
dobry duszek
Stażysta
Od: 09 cze 2010, 12:54
Zajmuję się:

Napisano: 28 lip 2014, 12:59

Ale na jakiej podstawie mam ja wezwac bo ja taka informacje otrzymałam od dłuznika?
Zosia---

Napisano: 28 lip 2014, 13:31

Wezwij kobitę w celu złożenia wyjaśnień. napisz do komornika aby wydał zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji. jeśli faktycznie jest uregulowany fundusz a kobita nie zgłosiła to NP i zwrot
Felicja

Napisano: 28 lip 2014, 13:33

Jak to na jakiej podstawie? Przecież powzięłaś informację, którą masz obowiązek sprawdzić!
Felicja

Napisano: 29 lip 2014, 8:32

A czy dłuznik w tytule przelewu pisał że jest to tytułem alimentów? Bo jesli nie to wierzycielka mogła to przyjąc np jako prezent dla dzieci bądź cokolwiek innego
jolka2

Napisano: 29 lip 2014, 8:43

Zosia, rozumie, że ci pan dłuznik to opisał i załączył potwierdzenia wpłat?! Więc powinnaś go pogonić również do Komornika, żeby to zgłosił a sama wezwać wierzycielkę do złożenia wyjaśnień.
FUN DUSZek
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 sie 2011, 10:13
Zajmuję się:

Napisano: 29 lip 2014, 11:52

Tak dłuznik mi to zgłosił osobiście i załączył dowody wplaty na których widnieje tytuł"alimenty za maj itd" a może byc to zrobione w ten sposób, że wierzycielka odda kase do komornika a komornik nam przekaże??
Zosia---

Napisano: 30 lip 2014, 8:01

moim zdaniem może być. Właśnie o to chodzi żeby ją wezwać i jej przedstawić sytuację - u mnie zazwyczaj po rozmowie idą i wpłacają bezpośrednio komornikowi, później wracają i piszą pismo że wszystko zwróciły komornikowi + potwierdzenie wpłaty. Ja bym ją jeszcze poprosił o dostarczenie zaświadczenia o bezskuteczności po wpłacie, bo jak napisałaś : "... dłużnik w kwietniu uregulował wszystkie zaleglości i od maja przelewał pieniądze na konto wierzycielki i my rownoczesnie płacilismy fundusz".
FUN DUSZek
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 sie 2011, 10:13
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x