podwyższenie alimentów - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 27 lis 2014, 14:15

Mam pytanie dość osobliwe ale zgłupiałam już. Były alimenty bez rozwodu i był FA. Mam takie trzy przypadki kiedy podwyższenie alimentów nastąpiło wraz z rozwodem. I dwa pierwsze przypadki to takie,że w wyroku rozwodowym podwyższenie alimentów było od np. grudnia 2013r. ale wyrok uprawomocnił się dopiero w październiku tego roku i Komornik egzekwuje alimenty podwyższone od właśnie października 2014r. Czyli mam podwyższona kwotę od października tego roku czy od 2013 wyrównać? Rozmawiałam na ten temat z dwoma różnymi komornikami i mówili to samo. Trzeci przypadek to taki, że mam podwyższenie z rozwodem od listopada 2012r. I komornik dopiero teraz dostał wyrok do egzekucji od wierzycielki. Ale napisał, że egzekucje z podwyższonej kwoty prowadzi od listopada 2012 r. bo już pod koniec 2012 r. uprawomocnił się ten wyrok. czyli mam wyrównać dwa lata.............. znam doskonale art. 29.
1. Zmiany w wysokości świadczeń z funduszu alimentacyjnego na skutek zmiany wysokości zasądzonych alimentów dokonuje się po wpływie tytułu wykonawczego do komornika sądowego prowadzącego postępowanie egzekucyjne od miesiąca, w którym nastąpiła zmiana wysokości zasądzonych alimentów.
Pytanie czy prawomocność wyroku ma znaczenie czy nie? i czy ma znaczenie co egzekwuje Komornik?

Plissssssssssssss
MałgorzataW

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x