Niech ktoś mi powie gdzie w ustawie przy okazji 1/1 jest zapis ( jakikolwiek) że kwoty do wypłaty maja być różne ( np. wakacje i inne zmiany)??? bo ja się zupełnie się na to nie zgadzam....
Myślę że najlepiej będzie jeszcze raz przytoczyć oryginalne wyjaśnienie Ministerstwa na ten temat, a przypomnę że to wyjaśnienie tworzyły osoby z Departamentu, który tworzył to prawo.
Zgodnie z art. 5 ust. 3b ustawy o świadczeniach rodzinnych (który wejdzie w życie 1 stycznia 2016 r.) łączną kwotę zasiłków rodzinnych wraz z dodatkami, o której mowa w ust. 3, stanowi suma przysługujących danej rodzinie w danym okresie zasiłkowym:
1) zasiłków rodzinnych podzielonych przez liczbę miesięcy, na które danej rodzinie jest ustalane prawo do tych zasiłków;
2) dodatków do zasiłku rodzinnego, o których mowa w art. 10, art. 11a, art. 12a i art. 13, podzielonych przez liczbę miesięcy, na które danej rodzinie jest ustalane prawo do tych dodatków;
3) dodatków do zasiłku rodzinnego, o których mowa w art. 9, art. 14 i art. 15, podzielonych przez 12.
Należy podkreślić, że okres zasiłkowy składa się z poszczególnych miesięcy i przysługujące zasiłki rodzinne oraz dodatki do zasiłku rodzinnego przyznawane są za poszczególne miesiące. Oznacza to, że suma przysługujących danej rodzinie zasiłków rodzinnych wraz z dodatkami może być różna w kolejnych miesiącach, a w związku z tym łączna kwota do wypłaty w oparciu o mechanizm „złotówka za złotówkę” również może się różnić w poszczególnych miesiącach (np. w zależności od tego jaki dodatek będzie przysługiwać w danym miesiącu).
Dlatego zgodnie z art. 5 ust. 3b pkt 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych, (który wchodzi w życie 1 stycznia 2016 r.) łączną kwotę zasiłków rodzinnych wraz z dodatkami, o której mowa w ust. 3, stanowi suma przysługujących danej rodzinie w danym okresie zasiłkowym zasiłków rodzinnych podzielonych przez liczbę miesięcy, na które danej rodzinie jest ustalane prawo do tych zasiłków (czyli oddzielnie na każdy miesiąc). Tym samym ustalona do wypłaty łączna kwota świadczeń ustalona w oparciu o art. 5 ust. 3 czyli tzw. mechanizm „złotówka za złotówkę” może różnić się w poszczególnych miesiącach, np. z powodu przysługiwania określonego dodatku do zasiłku rodzinnego tylko przez kilka miesięcy okresu zasiłkowego.
Okkkkk. Ponieważ już dyskutowaliśmy na ten temat napisze tak: to jest " komunikat" " interpretacja" " zalecenie" "oficjalne pismo" dla programistów?? a co dla nas realizatorów?? Może cos przeoczyłam?? bo tak się składa że dysponuje materiałami ze szkoleń również z osobami z Ministerstwa ( przykłady wyliczeń) i jest JEDNA ŚREDNIA kwota. mało tego .. koleżanka z sąsiedniego ośrodka konsultowała ten stan rzeczy z Wydziałem Polityki Społecznej pod który podlega i usłyszała ,że ma być JEDNA ŚREDNIA kwota... Proszę mnie przekonać albo uruchomić w programach opcje " do wyboru"
Nie mamy prawa uruchomić w programach opcji do wyboru, ponieważ dostaliśmy jasne wytyczne i przykłady wyliczeń (te przykłady dostały również wszystkie Jednostki na portalu Empatia - były tutaj linki) i to stanowi wymagania Ministerstwa dla dostawców, że oprogramowanie musi pod rygorem utraty homologacji tak podpowiadać wysokości świadczeń. Natomiast my, zdając sobie sprawę, że mogą być kontrowersje na ten temat, opracowaliśmy wygodne okno dla Was, w którym w jednym miejscu można zmienić te podpowiedziane przez program kwoty na inne, zgodne z interpretacją przyjętą w konkretnej Jednostce.
pozdrawiam
jeszcze raz powiem : ooookkkk ale sytuacja jest paranoiczna. Piszemy do Ministerstwa. Mam chwilami po kokardę takich dziwnych zmian scenariusza. Na dodatek mało logicznego.
my naprawdę tutaj jesteśmy bardzo chętni do pomocy - jeśli będą inne wymagania Ministerstwa, bez problemu skorygujemy podpowiedzi wyliczeń kwot w naszym oprogramowaniu - ci z Was którzy śledzą temat to wiedzą że już kilkakrotnie w Waszym imieniu ponawialiśmy pytania do MRPiPS i tam gdzie się dało, dokonaliśmy korekt. Ale w tej podstawowej sprawie równości kwoty, Ministerstwo w całości podtrzymało swoje stanowisko, nie dając nam podstaw do zmian oprogramowania.
Dodam, że mimo iż nie możemy na razie zmienić podpowiedzi wysokości kwot, dopóki tak brzmią wymagania Ministerstwa, to w odpowiedzi na postulaty naszych Użytkowników, wciąż ulepszamy nasze rozwiązanie co do zł. za zł. W wersji 2-1.7 na 23 marca dodajmy jeszcze na to okno taki przycisk, który pozwoli Wam zobaczyć składowe kwoty poszczególnych świadczeń za konkretne miesiące.
Dodajemy też na Wasze życzenie nowy znacznik <OKRESY_KWOT>.
Dzięki niemu, w szablonie wydruku decyzji będzie można wstawić sobie wewnątrz czerwonego znacznika przyznanych świadczeń:
<OPIS_SWIADCZENIA> dla <BIORCA_IMIE> <BIORCA_NAZWISKO> <OKRESY_KWOT>
i teraz: jeśli będzie miał normalną decyzję, bez przekroczenia kryterium to wydrukuje mu się
Postanawiam przyznać
1. Zasiłek rodzinny do 5 roku życia dla JAN KOWALSKI w okresie od 1.11.2015 do 30.10.2016 w kwocie 89 zł miesięcznie
2. ...
itd.
natomiast jeśli będzie miał decyzje w oparciu o zł za zł, to ten sam szablon wydrukuje mu:
Postanawiam przyznać
1. Zasiłek rodzinny do 5 roku życia dla JAN KOWALSKI w okresie od 1.11.2015 do 30.10.2016 w kwocie 80 zł miesięcznie
2. ...
itd.
Ten znacznik jest odpowiedzią na stanowiska tych Jednostek, które nie zgadzają się wymaganiami, że kwoty przyznane muszą być pomniejszeń - także i w tym wypadku idziemy Wam na rękę, rozszerzając możliwości oprogramowania - mimo ogromu pracy nad 500+, który też ma być w wersji 2-1.7 na 23 marca.